Wokad sparrissallad med pilgrimsmusslor
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4 som förrätt
Tid: 20 minuter
Om du inte får tag i pilgrimsmusslor kan du använda fina laxbitar eller marulk. Använd inte vanliga musslor de smakar hemst i kombination med sparris. Bra sichuanpeppar hittar du på bland annat på Hong Kong Trading eller Daglivs på Fridhemsplan i Stockholm.
- 12 pilgrimsmusslor
- 1 knippe (500 g) grön sparris
- 1 tsk sesamfrön
- 1/2 dl finhackad salladslök (enbart det gröna)
- neutral olja till stekning
- Dressing:
- 1/2 tsk sichuanpeppar
- finhackad chili efter behag, ca 1/2 tsk
- 1 msk ljus soja
- 1/2 msk mörk soja
- 2 msk kycklingbuljong
- (2 tsk risvin)
- 2/3 tsk socker
- 1/2 msk chinkiangvinäger
- 1 tsk mörk sesamolja
- Förbered dressingen: Rosta sichuanpeppar i torr panna eller kastrull tills det börjar dofta. Stöt i mortel. Blanda alla ingredienser till dressingen. Låt stå och samla smak.
- Bryt av den träiga nederdelen på sparisen. Du får liksom arbeta dig upp nerifrån och böja prövande tills du känner att sparrisen är mör och ger efter, men se till att inte bryta för högt upp då blir det ett högt kilopris.
- Skär i halvcentimetertjocka bitar på diagonalen (ca 45°).
- Klappa pilgrimsmusslorna torra. Salta lätt. Hetta upp en teflonpanna ordentligt. Doppa båda sidorna av musslorna olja. Stek på hög värme ett par minuter på varje sida. Fiska upp och ställ åt sidan och håll varmt.
- Torka ur pannan om det behövs. Hetta upp med lite mer olja. Woka hastigt sparrisbitarna med sesamfröna tills de mjuknat men behåller stunsen.
- Arrangera med pilgrimsmusslorna på små talllrikar eller ett stort fat. Skeda över dressingen