
Vintersallad med linser och rostade grönsaker
Martin Luther, en kyrkans man, reformator av den kristna tron och känd bland annat för att ha kallat dåvarande påven "antikrist", bestämde sig vid fyrtiotvå års ålder plötsligt för att sätta punkt för sitt ungkarlsliv och byta de långa nätterna i ensamhet vid skrivpulpeten mot tvåsamt ålande mellan varma bolster tillsammans med en nära tjugo år yngre nunna vilken smugglades ut ur sitt kloster i en lindrigt rengjord silltunna. Personligen finner jag denna historia mycket inspirerande. Ett bevis för att ingen, inte ens stränga farbröder med strutmössa och gåspenna måste göra som de alltid gjort. Serverar du potatis och brunsås och mustiga grytor hela tiden bara för att du alltid gjort det om vintern? Gör en sallad istället.
Vintersallad med linser och rostade grönsaker
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 35 minuter
- 4 små morötter
- 4 polka- eller gulbetor
- 2 gula eller röda lökar
- 2 paprikor
- 2 paket bacon (kan uteslutas)
- 2 dl svarta eller gröna linser
- 3 dl haricot verts
- 1 dl salta mandlar eller valnötter
- ca 100 g rucola och/eller spenat
- 100 g ädelost (kan uteslutas)
- olivolja + rödvinsvinäger + salt och peppar
- Sätt ugnen på 190°C. Skala och stava morötterna. Skala och klyfta betorna och löken. Skär ner paprikan i stora klyftor. Sprid ut på bakplåtsplappersklädd plåt. Bred ut de hela baconskivorna ovanpå grönsakerna eller dressa dem i lite olivolja, flingsalt och täck med aluminiumfolie. In i ugnen, ca 25 minuter eller tills grönsakerna mjuknat och baconet blivit knaprigt.
- Koka under tiden linserna mjuka i osaltat vatten.
- Koka snabbt haricot cuverts i separat kastrull.
- Hacka nötterna (använder du valnötter rostar du först snabbt i torr panna) och smula den eventuella osten.
- Blanda ihop en dressing på olja, vinäger, salt och peppar.
- Blanda rostade grönsaker, eventuellt bacon, eventuell ost, bönor, linser, nötter, sallad med dressing och servera.
Kommentarer
åh, tusen tack - det vattnas i munnen!! :)
kram!
Och vart har du tagit vägen? Tryter inspirationen kan du väl berätta historien om tjejens första middag för nyblivna sambons föräldrar. (Nästan) kokt fisk (lågtemperaturexperiment 15 år innan nuvarande hypen (kolla Lisas blog). Smaskens ...
Nu skulle man ju bara vilja veta hur många matnördar som googlar sig blåa efter ädelsot. Det låter rätt gott egentligen: en lite finare sorts vällagrat sot.
Haha. Ädelsot. Sjukt svårt att få tag i på mindre orter tydligen. Jag tror jag ska ändra lite. Tack.
men Lotta, är det inte i själva verket en klassiker: Lönnfet bästsäljande författare beryktad för sitt utsvävande leverne gängar sig med purung groupie?
Haha. Det var också ett sätt att se på det hela. Men utsvävande? Luther?
Luther var känd för sin stora kärlek till öl och var en allmänt gladlynt och temperamentsfull person.
Det låter som en härlig karl det där. Kul för nunnan också!
Att läsa dig, Lotta, är det roligaste som finns. Möjligen med undantag för tvåsamt ålande mellan varma bolster.
Anette. Det var underbart fint skrivet av dig. Tack.
Snygg övergång mellan Luther och sallad.
Varför kokar du linserna i osaltat vatten? Blir de inte äckliga då? Själv anser jag att alla baljväxter bör både blötläggas och kokas i ohälsosamt mycket salt.
Jag kokar alla torkade bönor, ärter och linser i osaltat vatten eftersom salt gör bönornas innehåll hårt. Däremot blötlägger jag i saltat vatten eftersom salt gör skalen mjukare och mindre sega. Bönor och linser behöver salt för att smaka gott och här har jag saltet i dressingen.
Ok, jag ska prova! Låter vanskligt, känns som att saltet bara lägger sig ovanpå då. Min sambo sitter och är upprörd i soffan. Återkommer!
att bero på bönor och linser: kan du inte ge dig på att laga en riktigt smarrig fasolada? Har letat febrilt efter det perfekta receptet, men förgäves.
Texterna är underbara och bilderna likaså. Hur tar du dem? Dagtid gissar jag, kanske vid ett fönster? Skönt att de är så konsekventa i stilen. Att hålla en linje är något jag gillar hos andra men sällan lyckas med själv.
Tack Tina. Precis så plåtar jag. Dagtid i ett fönster mot nordväst där ljuset är lite kyligare. Och jag plåtar bara när det är någorlunda klart. Det är därför jag inte updaterar så ofta så här års – ljuset är för snålt.
Joanna – fasolada. Jag måste forska lite i ämnet först. Det låter gott.
hej vännen,
Nu hoppas jag på din hjälp. Tjejmiddag för 10 personer och som du vet, kanske begränsade talanger vid spisen, behöver ett säkert kort och för att krångla till det ytterligare, det ska vara en fisk- eller vegetarisk rätt. Vilket av alla recept föreslår du?
tusen tack & kram
charlotte
Gör den här salladen fast i lyxutförande. Börja kvällen innan med att långrosta massa körsbärstomater på strax över hundra grader, ca 3 timmar. Släng in en några hela vitlöksklyftor och ta ut när du känner att det doftar vitlök i köket (dom använder du när du gör dressing sedan).
Samma dag rostar du morötter i stavar, klyftade gul- eller polkabetor (rödbetor blöder så), rödlök och paprika i många färger i ugn enligt receptet ovan. Och så rostar du massa pinjenötter i torr panna. Och så kokar du belugalinser.
Mosa den bakade vitlöken och vispa ut i olivolja med balsam- eller rödvinvinäger, salt och peppar. Blanda linser och rostade grönsaker med dressing och minst två olika sorters sallad (rucola, spenat, isberg bruten i stora bitar, krispsallad, marchésallad eller vad du nu vill).
Toppa med pinjenötter, smulad chèvre eller blåmögelost och granatäpplekärnor.
Proportioner:
4 paprikor
2 kg polkabetor/gulbetor
4 rödlök
1 kg morötter
1 kg körsbärstomater
150 g pinjenötter
1 stort granatäpple
5 dl belugalinser (blötlägg först så blir de större och vackrare)
300 g ost
sallad of your choice
2 vitlöksklyftor + 1 dl olivolja + 1/2 dl vinäger
Köp ett stort ljust levainbröd på Gateau och servera till. Succé.
Lycka till!
Det var det lilla. Men jag har ändrat mig vad gäller nötterna – byt pinje mot pecannötter. Bättre mot granatäpplet!
..penanötter..? menar du pecan nötter? (tur att det är imorgon kväll, jag hinner fortfarande göra rätt..)!) obs, är receptet för 10 personer? kram, hej /c.
Vad bra Lotta! Luther har oförtjänt dåligt rykte i Sverige. Han vågade verkligen revoltera och sedan har han blivit symbolen för trist präktighet. God sallad också, tack!
Det ska räcka till 10 tjejer har jag tänkt. Till dessert serverar du vad som helst med mycket choklad. Ha det så trevligt och hälsa från mig.
Rå gädda? Den historien försöker jag lägga bakom mig.
Jag har just nu en period av misslyckad matlagning. Enda ljuspunkten är en bolognaise från förra veckan, men den blev så enormt trist på bild. Ha tålamod! Jag kommer alltid igen.
Hej Lotta!
Måste bara säga att jag är otroligt imponerad av "Om jag var din hemmafru". Så sanslöst välskrivet med humor och "knorr" (inte soppan då, haha). Och vilka delikata recept!
Jag jobbar själv med det skrivna ordet, och njuter i fulla drag när jag hittar en sajt som den här! :-)
Sidor