Vintersallad med linser och rostade grönsaker

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 35 minuter

Serverar du potatis och brunsås och mustiga grytor hela tiden bara för att du alltid gjort det om vintern? Gör en sallad istället.

  • 4 små morötter
  • 4 polka- eller gulbetor
  • 2 gula eller röda lökar
  • 2 paprikor
  • 2 paket bacon (kan uteslutas)
  • 2 dl svarta eller gröna linser
  • 3 dl haricot verts
  • 1 dl salta mandlar eller valnötter
  • ca 100 g rucola och/eller spenat
  • 100 g ädelost (kan uteslutas)
  • olivolja + rödvinsvinäger + salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 190°C. Skala och stava morötterna. Skala och klyfta betorna och löken. Skär ner paprikan i stora klyftor. Sprid ut på bakplåtsplappersklädd plåt. Bred ut de hela baconskivorna ovanpå grönsakerna eller dressa dem i lite olivolja, flingsalt och täck med aluminiumfolie. In i ugnen, ca 25 minuter eller tills grönsakerna mjuknat och baconet blivit knaprigt.
  2. Koka under tiden linserna mjuka i osaltat vatten.
  3. Koka snabbt haricot verts i separat kastrull.
  4. Hacka nötterna (använder du valnötter rostar du först snabbt i torr panna) och smula den eventuella osten.
  5. Blanda ihop en dressing på olja, vinäger, salt och peppar.
  6. Blanda rostade grönsaker, eventuellt bacon, eventuell ost, bönor, linser, nötter, sallad med dressing och servera.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"3525","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-93","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"375","title":"p1050322","alt":""}}]]

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren