Vintersallad med linser och rostade grönsaker
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 35 minuter
Serverar du potatis och brunsås och mustiga grytor hela tiden bara för att du alltid gjort det om vintern? Gör en sallad istället.
- 4 små morötter
- 4 polka- eller gulbetor
- 2 gula eller röda lökar
- 2 paprikor
- 2 paket bacon (kan uteslutas)
- 2 dl svarta eller gröna linser
- 3 dl haricot verts
- 1 dl salta mandlar eller valnötter
- ca 100 g rucola och/eller spenat
- 100 g ädelost (kan uteslutas)
- olivolja + rödvinsvinäger + salt och peppar
- Sätt ugnen på 190°C. Skala och stava morötterna. Skala och klyfta betorna och löken. Skär ner paprikan i stora klyftor. Sprid ut på bakplåtsplappersklädd plåt. Bred ut de hela baconskivorna ovanpå grönsakerna eller dressa dem i lite olivolja, flingsalt och täck med aluminiumfolie. In i ugnen, ca 25 minuter eller tills grönsakerna mjuknat och baconet blivit knaprigt.
- Koka under tiden linserna mjuka i osaltat vatten.
- Koka snabbt haricot verts i separat kastrull.
- Hacka nötterna (använder du valnötter rostar du först snabbt i torr panna) och smula den eventuella osten.
- Blanda ihop en dressing på olja, vinäger, salt och peppar.
- Blanda rostade grönsaker, eventuellt bacon, eventuell ost, bönor, linser, nötter, sallad med dressing och servera.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"3525","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-93","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"375","title":"p1050322","alt":""}}]]