Vegetarisk coxinha

Coxinha är street food som förekommer i flera delar av sydamerika och de är kanske vanligast i Brasilien. De ska egentligen vara droppformade för att likna kycklingben och normalt sett fylls de med en kycklingröra. Jag har faktiskt skrivit om kycklingvarianten på min gamla bloggplats.

Dagens coxinha är vegetariska och baserade på spenat och svamp. Det är lite intressant med spenat, då det faktiskt kan efterlikna trådigheten hos kyckling (och mozzarella) litegrann. Maten är inte stark på något sätt så för oss funkar det skitbra att bjuda barnen på.

Obs. Strunta i den där kommentaren du funderar på kring autencitet, den är rätt så ointressant.


Portioner: 6 stora portioner
Tid: 1 timma
Du behöver: 

7 dl grönsaksbuljong
5-7 dl mjöl (funkar fint att ersätta med glutenfri mjölmix om man vill göra glutenfritt)
2 ägg
2 dl ströbröd (kan också ersättas med glutenfritt med lysande resultat)
300 g champinjoner, tärnade
200 g fryst bladspenat (eller dubbelt så mycket färsk spenat, ej bladspenat)
2 vitlöksklyftor, finhackade
50 g smör
salt och svartpeppar
200g philadelphiaost
saft från 1 lime
salt och svartpeppar
olja till fritering

Gör så här: 

Vi börjar med helvetesdegen. Koka upp buljongen och ta sedan av den från plattan. Rör nu ner mjölet lite i taget i den heta buljongen. Du måste använda en väldigt kraftig slev för det blir ett klistrigt och hårt elände av degen. Ett slit är vad det är men det är värt det. När degen är slät och påminner om väldigt tjockt tapetklister till konsistensen så är den klar. Ställ då in den i kylen en timma.

Nu kan vi göra fyllningen. Stek champinjonerna i smöret. Kör på medelvärme och låt svampen bli rätt så krispiga på ytan. Spenaten kan du tina i mikron. Pressa sedan ur vätska och lägg ner den med svampen tillsammans med vitlöken. Fräs ihop 5 minuter och låt sedan stå och svalna.

När svampröran är kall så blandar du ner philadelphiaosten, pressar över limesaft och smakar av med salt och peppar.

Nu kommer det riktigt eländiga. Jag out-sourcade det till min fru som är begåvad med ungefär oändligt mycket mer tålamod än undertecknad, men trots det lilla fusket så kan jag ju berätta hur det ska göras.

Alltså jag överdriver svårighetsgraden. I grunden är det inte svårare än att göra piroger om man gör på vanligt mjöl. Det är det glutenfria mjölet, som jag är bunden till, som ställer till eländet. Men det är ju de flesta bakande celiakier vana vid.

Ta en bit av degen motsvarande ungefär en golfboll. Kavla ut den till en platta med en tjocklek på ungefär 5 mm. Lägg på en golfbolls mängd av svampröran och mecka ihop till en boll. Se till så den blir tät (det var där det sket sig för mig). Gör det här tills degen och/eller fyllningen är slut. Doppa sedan bollarna i uppvispat ägg och sedan i ströbröd.

Fritera bollarna på 160°C tills de har fin yta. Det är lite trade-off det här. Har du inte tunn deg så blir de lite degiga (även om det faktiskt inte gör så mycket), å andra sidan kan de spricka om det är alltför tunn deg. Experimentera dig fram och försök lyckas. Det troliga är att du blir skitförbannad på mig och slutar läsa min blogg. Kanske finns det någon i hushållet som har tålamod? Jag är personligen inte rustad för sånt här och en gång för flera år sedan kastade jag ut en bagels-deg från balkongen för den var så jävla irriterande.

Servera med rödkålssalladen härifrån, den är svingod. Ringla lite creme fraiche, som du spätt med små mängder vatten, över bollarna och pressa lite lime över.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson