Vegan Reuben Sandwich
Katz Delicatessen i New York är till exempel inte bara känt för orgasmscenen i När Harry mötte Sally utan även för sin klassiska Reuben som i originalform görs på rågbröd med saltrulle, surkål, ost och rysk dressing. Denna version är med skivad stekt portobello, dijon och mild surkål serverad med saltgurka och rädisor. Är du inget surkålsfan kan du bara använda råriven vitkål med lite rapsolja, dragon och salt.
Glutenfritt: Använd glutenfritt bröd.
4 portobellosvampar eller två nävar ostronskivling
Ca 4 dl surkål
Ca 4 msk dijonsenap
Färsk timjan
Två knippen rädisor
1/2 dl färskost, tex havrebaserade Oatly PåMackan
Saltgurka
Rapsolja och kallpressad rapsolja
Salt, nymald svartpeppar
Rågbröd eller surdegsbröd
- Lägg surkålen i ett durkslag och låt stå under rinnande kallvatten.
- Skär svampen i tunnare skivor. Stek i rapsolja på medelhög värme tills de blivit fint gyllene. Salta.
- Stäng av vattnet över surkålen, krama ur den lätt med händerna och smaka av med färsk timjan och nymald svartpeppar.
- Skär rädisorna i mindre bitar och blanda i en skål med 1 msk kallpressad rapsolja, 1/2 dl färskost, salt och nymald svartpeppar.
- Skär brödet i tunna skivor och rosta i ugn eller brödrost.
Servering: Bred färskost och dijon på en skiva bröd, lägg på några skivor svamp och toppa med surkål. Servera med rädisor och saltgurka.