
Vårrulle utan rulle
Lagom till den tidiga vårens kittlande löften om värme och sol mot vinterblek hud har jag glädjen att presentera Den Nakna Vårullen, en exotisk smakexplosion av lössläppt fläsk, heta kryddor och salladskål.
Vårrulle utan rulle
Receptmakare: lotta lundgren
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
- 1 dl okokt jasminris + ½ dl olja till fritering
400 g fläskfärs
5 vitlöksklyftor
1 stor tumme ingefära
3 msk mörk kinesisk soja
1 msk socker
2 morötter
½ huvud salladskål
1 tsk scezuanpeppar, hela korn
1 – 2 torkad röd chili eller 2 – 4 torkad piri-piri
1 – 2 lime
- Hetta upp oljan i en stekpanna. När oljan rör sig på ytan, slå försiktigt i riset och vicka på stekpannan så att det fördelar sig jämt. Ta från värmen när riskornen poppar och blivit lätt gyllene till färgen. Låt det friterade riset rinna av på hushållspapper.
- Fräs fläskfärsen på medelstark värme och slå i några matskedar vatten mot slutet. Låt färsen rinna av i durkslag (så blir den lite magrare).
- Hacka vitlöken och ingefäran fint, och fräs i aningen olja. Tillsätt den stekta färsen, soja och socker. Skala och riv morötterna fint, ta bort de yttersta bladen från salladskålen, strimla fint och tillsätt.
- Krossa scezuanpeppar och chili i mortel, pressa limefrukterna och tillsätt efter smak.
- Rör ner det friterade riset och servera med rostade cashew- eller jordnötter, limeklyftor och ångad broccoli.
Kommentarer
Varför måste det vara fläskfärs ? Lammfärs borde det vara tycker jag ! I övrigt kanonbra !
Falsk som vatten var det löftet och för sen var Du.
Det snöar som du kanske ser?
* Vad har vi gjort, VAD HAR VI GJORT för att förtjäna detta?*
Vad mycket skoj man kan göra med kål ändå! ;)
Jag tror att lamm och kinesisk kryddning kan bli ganska underligt ihop. Men prova och återkom!
Så. Nu har slutat fantisera och bestämt mig att jag också vill ha hem en låda med ekologiska grönsaker och frukter varje vecka. Men även om beslutet är fattat vet jag inte vilket företag jag ska välja. Ekolådan eller Årstiderna? Kan du kanske hjälpa mig fatta ett beslut kära Hemmafru?
Nej Hanna, beslutet är ditt! Jag älskar både Ekolådan och Årstiderna. De är så väldigt bra på två helt olika sätt. Två fantastiska företag som båda förtjänar sina kunder och sin framgång. Ibland har Ekolådan bättre innehåll i sina lådor. Ibland vinner Årstiderna. Det är lotteri varje gång. Jag kan inte råda.
Finns det någon skillnad så är det att Ekolådan är lite jämnare i sina leveranser medan Årstiderna svajar mer och har ett mer oförutsägbart utbud.
Vad du än väljer så gör du det rätta.
Haha. Vårrulle utan rulle. Det är ju helt fantastiskt roligt. Tack för tipset. Jag ska springa och köpa lite heta kryddor och salladskål efter jobbet och laga nakna vårrullar. Hejjs
Angående val av låda: Kontakta varje företag och fråga först om de levererar sina lådor i ditt område, sedan hur de tar betalt. För mej var betalningsformen avgörande för vilken låda jag sedan valde.
Jag har inte testat ännu men wow... det låter fantasktiskt.
Det där hamnar på bordet till helgen.
Tack Lotta och Eva för hjälp med lådval. Jag bor på Södermalm vilket ger mig möjlighet att vara en aktiv och genomtänkt kund då de båda kör leveranser hit. Det lutar mot Årstiderna då de erbjuder fisk i sitt sortiment, det är svårt att slå...
Ute viner snöstormen, men jag blir varm i hjärtat av ingressen till "vårrulle utan rulle"...
"Lagom till den tidiga vårens kittlande löften om sol och värme mot vinterblek hud" vilken poet som har skrivit detta!
Haha. Bättre poesi än tajming.
Det blev gott med lammfärs som innehåller ca 15% fett ! Nu har jag ju inte ens försökt mig på fläskfärsen (hur fet är den ?) så jag vet inte om det är bättre. Varför skulle inte lammfärs gå ihop med kinesisk kryddning menar du ?
Vad mycket gott du har lagat Lotta, har inte tittat in hos dig på ett tag och nu ser jag vad jag missat!
Anonym: Fläskfärs brukar innehålla strax över 20% fett, och varför den passar så bra med klassiska kinesiska smaksättare som vitlök och ingefära beror på att köttet i sig har en lite syrlig ton som lammkött saknar.
Karin: välkommen tillbaka!
Sidor