
Varm sallad med merguez
Ibland går mina tankar till mötessalladen, en kylskåpskall blandning av stel pasta, blöt parmaskinka, blad, tomat och några hårda kulor "mozzarella" nerstampade i en genomskinlig plastburk med lock. Eftersom mötessalladen i alla hänseenden utgör motsatsen till sådant som fantasi, originalitet och mod, har den blivit det självklara lunchalternativet när en grupp ängsliga vuxna stämmer träff för att slå ihjäl en idé och ersätta den med affärsstrategiskt målgruppstänk (kod för något vagt och ofarligt som ingen bryr sig om). Mötessalladen finns även i smakerna rostbiff, kyckling i currysås och räkor med ägghalva. Priset ligger mellan sextio och åttio kronor, bud och merkostnader för mänskligt lidande ej räknade.
Tid: 50 min
4 – 6 merguez, braatwurst eller chorizo
1 liten klase blå vindruvor
1 stånd fänkål
1 purjolök
1/2 huvud blomkål
2 morötter
2 palsternackor
annan grönsak man anser passar (tomat är ett mindre bra val såhär års)
75 g pinjenötter, pumpa- eller solrosfrön
250 g fetaost
1 msk lönnsirap
- Sätt ugnen på 200°C.
- Placera korv, druvor och grönsaker skurna i bitar i en långpanna.
- Rosta nötterna/fröna i torr panna, tärna fetaosten och strössla över.
- Ringla på lönnsirapen och lite olivolja. Några nypor flingsalt. In i ugnen, ca 40 minuter eller tills fetaosten fått bruna toppar.
- Servera med eller utan rostad couscous och citronklyftor.
- Den här maträtten är vackrare tillagad, men det var knappt att dagsljuset räckte som det var. Vi går mot ljusare tider hoppas jag.
Kommentarer
Jag älskar dig Lotta! Du gör mitt liv mycket lättare.
Lotta, du glömde den tama fetaost-varianten av salladen. Den som INGEN vill ha.
Just det, den med underligt vattniga oliver och jättetrött gurka! Den hade jag förträngt.
Vilken Merguez köper du? Jag har haft en väldig otur och kommit hem med torra saker som smakar mer eller mindre surt. Nej, de låg inte i en fyndlåda.
Merquez har jag haft svårt att hitta sen förra slaktarn slog igen och jag saknar det så.
Orientlivs eller saluhallen – vi är ju ingen vidare korvnation så vanliga Konsum är ju inget att hoppas på. Annars går det som sagt precis lika bra med chorizo eller braatwurst.
Sallad ska tillagas av en begåvad matnörd-annars är det inte roligt.
Och som kuriosa-jag har aldrig ätit så få sallader som sedan jag blev vegetarian.
Haha, det här vad intressant information! Någon annan som har liknande erfarenheter eller teorier om varför det är så?
Lotta! Du är den första jag har sett som ser bra ut i hårnät. Det måste vara en bedrift. Jag vet inte hur du gör det men något knep måste du ju ha....
(obs! Inte min mening att låta som en stalker eller något)
Näringenperfekt
Hemligheten med hårnät är att inte stoppa in ALLT håret. På det viset försvinner hela poängen med hårnät som ju är att näta in hela håret, men herregud det här är ju tv.
Åh Lotta, du är så himla bra och rolig i Landet Brunsås! Är stammis på svtplay pga dig. Din blogg, som jag inte visste fanns innan, är verkligen jätteintressant.
Kan tillägga att jag med började äta mindre sallad när jag blev vegetarian och för min del berodde det nog på att jag blev mer medveten och intresserad av så nu går sallad för fort att tillaga!
Hej Daniel! Du är den andra vegetarianen som berättar att man slutat äta sallad. Det kanske är så att köttätare oftare plågar i sig en sallad för att känna att de äter några grönsaker alls. För det är rätt sällan man äter sallad för att det är gott.
Tack för dina snälla ord! Jag blir glad!
Lotta, kan du rekommendera (en) bra lunchrestaurang(er) i Stockholm?
Hahaha, en utmärkt fråga. Lite för bra.
Det lär finnas ett riktigt bra thaihak på Brahegatan, nära korsningen Linnégatan. Och det tror jag är det bästa stan har att erbjuda.
Det näst bästa var Arrirang på Vegagatan men dom har tyvärr stängt. Det tredje bästa kan vara korvkiosken på Karlaplan förutsatt att man väljer två starka lammkorv med surkål och starka såsen i grillad baguette. Ja – och så kan man äta riktigt gott i Hötorgshallen – fast inte på lunchtid för då är det för mycket folk.
Förr om åren var ju Strömmingsvagnen på Slussen bra, men det är sålt till några snåljåpar nu. Köpte en stekt strömming på knäckemacka häromdagen à 30 kr. Jag väntar mig mycket litet för den slanten men fick ännu mindre, otroligt nog.
Att få en GOD lunch i Stockholm är inte alldeles omöjligt. Sturehof, East, Prinsen, KB, Råkultur, Tranan och några till kan prestera en utmärkt lunch för under 300 kr. Men det tycker jag är lite dyrt en vanlig torsdag.
Anledningen till att jag dragit ner betydligt på sallads-ätandet är att (notera att jag menar sallad som huvudrätt, inte som tillbehör) är att det är mycket svårt att hitta sallad som inte innehåller kött/fisk/skaldjur och det är ofta så trista grönsaker i den. Så de få gånger jag äter sallad lagar jag den själv. Där har alla ni begåvade kockar en utmaning-att skapa goda matiga lunchsallader för vegos.
Ville bara opponera mig mot att Råkultur skulle vara dyrt, även om priserna verkar ha stigit något.
Tusen tack för tipsen!
CrimsonAnna: Mina bästa tips: varma grönsaker och rostade frön och nötter. Om möjligt även ost (inte så vegetariskt, jag vet). Då funkar sallad som mat.
Robin: Du har naturligtvis rätt. Råkultur är prisvärt.
Jag är lakto-ovo så ost går bra. Fast jag är inte fullt så meckig som jag låter-har du bytt ut isberg mot mangold är du på helt rätt väg.
Jag är så trött på alla de som anmäler att de är vegetarianer, Man gör speciell kost för dem, men då det kommer till kritan, så äter de av all mat. De äter inte RÖTT KÖTT! Däremot gåt medwurst eller parmaskinka bra. Skapar onödig stress!
Haha! Precis sådan mötessallad brukar vi ha på våra lunchmöten. Tills häromdagen då en av mina kollegor, för en bråkdel av pengen köpte grönsaker, grillad kyckling, rostade krutonger, rev parmesan och blandade dressing. Hurra för smarta kollegan!
Hälsar fröken Dill
Mmmums, vad god den varma salladen med Merguez var! Är alldeles proppmätt och nöjd! Scans Merguezkorv var jättegod, inköpt på Kvantum.
Sidor