Världens bästa jalapeno poppers

Här har han varit borta från bloggande i tio dagar och så kommer han tillbaka med jordens jävla hybris. "Världens bästa" är stora ord.

Det finns massor av recept på chilipoppers och det finns hur mycket gott som helst. Jag har sneglat på en massa olika ställen men som alltid så är det Serious Eats som hjälpt mig mest. Jag skär upp jallisarn som de gör men jag fyller dem inte lika. Dessutom tycker jag mitt sätt att få paneringen att fastna på de glansiga chiliytorna är fan så mycket bättre än deras sätt.

City Gross verkar ha bytt leverantör av jalapeno och den senaste tiden har de varit sinnessjukt fina. Stora, kraftiga och köttiga, med djup grön färg och fin smak. Jag hoppas att det inte bara är något tillfälligt utan något som kommer fortsätta vara på det sättet. Prislappen 99 kr/kg går det verkligen inte att ha några anmärkningar på heller.

Jag har uppdaterat det här receptet efter min senaste tillagning. Det blev mycket godare att panera i mortlade majschips är i ströbröd. Jag kan även tänka mig att potatischips av olika slag skulle vara gott. Nästa gång kör jag med dillchips faktiskt.

Vi kör receptet nu så kör jag mina resonemang där istället för i ingressen.


Portioner: 2
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

10 stora jalapenos
50 g creme cheese (t ex Philadelphiaost)
50 g finriven cheddar
50 g torrostade jordnötter
20-30 g picklad jalapeno
0,5 tsk paprikapulver av bästa sort
1 dl mjöl (jag kör glutenfri mjölmix från Findus)
salt och peppar
1 ägg, lätt uppvispat
2 dl grovmortlade majschips (eller andra chips, testa dillchips!)
olja för fritering

Gör så här: 

Nu ska vi börja med att fixa till några fina cylindrar av jallisarna. Skär av topp och pinne och dela sedan varje jalapeno i två bitar. Kärna ur dem med en liten kniv. 

Hacka jordnötter och pickad jalapeno grovt och blanda sedan med cream cheese och cheddar. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.

Fyll cylindrarna med ostmassan och kladda även ostamassan lite tunt utanpå. Det gör så att paneringen kan fästa på den glatta ytan och jag tycker det funkar skitbra. Mycket bättre än Serious Eats tips att doppa dem i mjölk; det gick åt helvete när jag testade.

Salta och peppra mjölet och dubbelpanera sedan dina ostfyllda jalapenocylindrar. Se till att trycka fast paneringen ordentligt på ändarna, det behövs för att inte osten ska rinna ut vid friteringen.

Sen ska det friteras och jag skulle säga att fritös nästan är ett krav när man friterar ostgrejer. Friterar du i gryta eller kastrull så kommer temperaturen sjunka drastiskt i oljan när du tjongar ner din mat i den och temperaturen går sedan sakta upp. Det innebär att du friterar på för låg temperatur och osten hinner smälta innan en stabil yta av friterad panering bildas, vilket leder till att osten rinner ut. En fritös har i regel doppvärmare som är riktigt snabb på att få upp temperaturen igen efter att maten kastats ner. Det rann inte ut ost från någon av mina.

Fritera på 180°C tills ytan är snygg. Servera direkt till en eller fyra iskalla öl.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson