Vardagspesto med persilja och melonkärnor

Om du mixar en vanlig pesto avlivar du effektivt de fina toppnoterna från basilika och pinjenötter. Då är den skonsamma morteln ett betydligt bättre val. Men för en snabb vardagspesto med billigare frön och persilja får du dispens för mixern. Men prova gärna att mortla för hand och upplev skillnaden.

Solrosfrön ger en beskare smak och passar bäst med kummin. Melonkärnorna trivs bäst med mildare fänkålsfrön. Genom att röra ner osten för hand får diu en mjukare och lenare pesto. Olivolja bör du aldrig mixa, då blir den räligt besk.

Servera gärna din pesto med pasta med rostade rotsaker och buljongkokta små linser av den knubbiga sorten, till ecempel puy eller beluga. Eller lassa den på rostat bröd, gärna med tomater eller rostad röd paprika. Du kan också blanda den med gryn och fylla röda paprikor med den.


Portioner: 10-15
Tid: 15 minuter
Du behöver: 

2 dl melonkärnor eller solrosfrö
1 tsk fänkålsfrö eller 1/2 tsk kummin
2+1 klyfta vitlök
75 g parmesan, pecorino eller lagrad prästost, väl kyld
2 dl neutral rapsolja
1 stor knippa persilja eller dill (ca 3-4 dl grovskuren)
1/2 dl fin olivolja
salt, svartpeppar

Gör så här: 

Rosta frön, kryddfrön och två oskalade vitlökslyftor i en torr panna tills fröna skiftat lite i färg. Låt svalna.

Skölj persiljan och dra bort grova stjälkar under tiden. Riv osten mycket fint. (Om du är extra lat skär du den bara i tärningar och mixar ner den tillsammans med vitlöken senare.)

Skala alla 3 vitlöksklyftor. Svirra runt frön och vitlök i en matberedare tills de är ganska finmalda. Hacka persiljan mycket grovt och mixa till ganska fint mos. Öppna mixern ett par gånger under tiden och skrapa ner mojset från sidorna.) Mixa ner rapsoljan.

Rör ner ost och olivolja för hand. Smaka av med salt och peppar.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh