
Valnötsbiffar med bakade päron och svartrotspuré
Har man nu lyckats fånga sig en härlig karl så bör man också försöka visa honom lite uppskattning då och då. Göm gärna lappar med dikter eller roliga skämt i hans jackfickor. Vik en omtänksam snibb på toarullen då och då. Överraska med en lakritspipa och en Hänt Extra en vanlig tisdag. Men glöm för all del inte bort att för de flesta svenska män finns det få saker som överträffar kärlekshandlingar innehållande någon form av färs med någon form av mos.
Valnötsbiffar med bakade päron och svartrotspuré
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 45 minuter
- 2 Williams- eller Conferencepäron
- 1 citron
- 1 msk socker
- ca 1/2 kg svartrötter och 1/2 kg potatis
- 75 g valnötter
- 1 liten gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 dl ströbröd
- 1 1/2 msk viltfond
- 1 tsk flytande honung
- 1/2 tsk kanel
- 400 g lammfärs
- ca 150 g parmesan
- 1 – 2 dl mjölk
- Sätt ugnen på 160°C. Klyfta och kärna ur päronen, lägg i ugnsfast form, slå över någon deciliter vatten, pressa över citronen och strö på sockret.
- Skala, dela och lägg svartrötterna i liten kastrull. Häll på vatten så att det täcks och lite till. Koka mjuka under lock.
- I separat kastrull: koka den skalade och delada potatisen.
- Krossa, finhacka, mal eller mixa valnötterna till flis. Rosta försiktigt i torr stekpanna så att de tar bara aningen färg.
- Riv löken grovt och vitlöken fint. Blanda med ströbröd, fond, kanel, honung, någon nypa salt och peppar och låt svälla några minuter. Blanda därefter med lammfärs och valnötsflis. Bearbeta smeten väl, helst med händerna, så håller biffarna ihop bättre när du steker. Forma till knubbiga biffar.
- Stek biffarna i smör eller olja, några i taget, på båda sidor så att de får lite färg. Strax innan servering – lägg alla biffarna i stekpannan, brassa på med värmen, slå i en halv deciliter vin eller vatten i pannan och lägg gärna på ett lock så steks biffarna igenom på en knapp minut.
- Riv osten, koka upp mjölken, pressa potatisen.
- Mixa svartrötter med kokvatten till puré i matberedare. Rör ner pressad potatis, parmesan och späd med mjölk till lämplig konsistens. Smaka av med salt.
- Servera med biffar, päron och sallad.
Kommentarer
Låter supergott! Men hur länge ska päronen vara i ugnen?
Låter jättegott! Fast varför just parmesanost? Jag tänker mig någon blåmögelost när jag läser valnötter, honung och päron. :)
Whynja: Det är inte så kinkigt med de där päronen. De blir ganska lagom att ha dem inne den tid det tar att koka och purea rotfrukterna, dvs ungefär en halvtimme, men de mår säkert inte dåligt av att vara inne lite till.
Saxit: Jag skulle också välja blåmögelost – om jag ville smälta osten ovanpå biffarna! Däremot tycker jag att svartrötternas fina sparrissmak framhävs bättre av just parmesan. Men prova gärna och berätta om resultatet!
Vilken underbar introduktion till ett spännande recept! Detta skall testas till helgen. Härligt!
Oh, vilken lisa för själen att läsa din blogg när man sitter och smuttar på en hemsk naturdiet-shake till lunch i brist på entusiasm och tid att handla någon lunchmat. Ikväll blir det ärtpesto och sparris!
Har inte någon smart person sagt "Den snabbaste vägen till en mans hjärta är genom hans mage" eller någonting liknande. Och med ett recept som detta, lagat med kärlek, kan det ju inte bli fel.
Hej Lotta!
Tack för en inspirerande matblogg med humor. Gjorde dina valnötsbiffar men bytte ut ströbröd mot chèvre. Det blev en succé, fantastiskt gott! Likaså konceptet ”färs och mos” blev en hit här hemma. ☺
Nej, Emil O, den kvinna som tror att vägen till mannens hjärta går via magen, har siktat ca 20 cm för högt!
Hej Lotta...
ja... du gissa rätt, Jag tog detta som dagens middagstips.
Vad skulle jag gjort utan dig?
Tusen och åter tusen tack.
Du är bäst.
// e
Sidor