Uppsexad blåbär- och rabarbersmoothie
Den här dagen har varit lång; jag var uppe redan strax efter klockan fem för att förbereda inför fotograferingen av ett tidningsjobb. En massa roliga brunchrätter blev det och kul hade vi, fotografen Tine Guth Linse och jag.
Det enda som är lite trist är att man inte är speciellt sugen på att äta efter att ha stått i köket en hel dag. Som tur var fanns det andra här hemma som inte kände samma motstånd. Men två smoothies slank ner och satt riktigt fint.
När jag sedan stod och diskade kannmixern kom jag att tänka på de osexiga blåbären igen. Erinrade mig en rolig smoothie som jag sörplade i mig i Köpenhamn för ett tag sedan. Jag är nästan säker på att det var på Kafé Kys på Strædet, för dit går jag så ofta jag har vägarna förbi alltsedan jag hittade stället i början av 90-talet.
I vilket fall som helst var det en frisk och syrlig mix av blåbär och rabarber i smoothien som smakade hur bra som helst, och trots att jag egentligen inte ville diska mixerdelarna en gång till i kväll skar jag av några rabarberstjälkar i trädgårdslandet (de var inte så värst träiga eftersom jag drev dem under min rabarberklocka). Vaniljyoghurt (Lindahls) hade jag också en slatt över, så den fick tona ner syran.
OT: Har ni tänkt på vad fort mörkret faller nu? Matfotografering vid åttasnåret är definitivt kört...
Smoothie med blåbär & rabarber
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 2 stora alt. 4 små
Tid: ca 10 minuter
- 225 g frysta blåbär
- 200 g rabarber
- 2 1/2 dl vaniljyoghurt
- Skala rabarbern och skär den i bitar.
- Häll bitarna tillsammans med de frysta bären i en kannmixer.
- Tillsätt yoghurten och mixa, först på puls iskross (om du har en sådan funktion)och sedan ökar du successivt till allra snabbaste nivån på bladen så att konsistensen blir lagom lös.
- Beroende på preferens och yoghurtprodukt kan du späda smoothien med mer yoghurt eller kanske lite krossad is.
Kommentarer
Ahhh, Kafé Kys... :-) Läcker smoothie också låter det som. Blåbären kan behöva både det ena och andra att stödja sig mot
Med den pensel du använder för att beskriva det kyska blåbäret vågar jag nog inte ens läsa när du börjar att skriva om körsbär.
Blåbär och rabarber låter som en fin kombo, får kolla om det finns lite rabarber kvar i frysen!
Mmm, smoothie och lassi får jag alltid ner, konstigt nog finns det stunder då man faktiskt inte är sugen på något. Och asså ljuset, kom tillbaka! Blir ingen mer middagsfotografering för mig på ett tag eftersom jag envisas med att äta sent.
Jag börjar tro att du var gräsänka aningens för länge häromsistens. ;)
Blåbär med syran från rabarber låter som ett bra par. Stoppas in i minnesbanken.
Emma: Vi måste besöka Kafé Kys snart! Det är lite slitet numera, men den informella atmosfären finns kvar.
Peter,Pipopp: Jag ska sluta med sexanspelningar - för den här gången. Fast kanske borde jag bli sexbloggare istället, noterade all time high i läsarstatistiken häromdagen ;)
Annica: Kul, prova, skogssmaken blir lite mer framträdande med rabarbersyra än citronsyra.
Sofia: Samma här, bilden ovan togs kvart i sju, verkligen på vippen. Fick skruva en hel del i redigeringen.
Nej ge oss mer istället! ;)
Peter, kanske en t-shirt för dig? http://bit.ly/dDhkew
Sidor