Ugnsbakad grissida med rosmarin och vitlök

Jag vet att andra har gjort lågtempfläsk och att jag kanske borde läst deras anvisningar. Men jag har inte orkat googla! Det här blev jättebra och har jag gjort fel får ni gärna upplysa mig.
Roligast är att vitlöken blir turkos/grön av den här behandlingen, i alla fall om man använder lite äldre klyftor. Varför kan ni läsa här!


Portioner: 4
Tid: en dag eller så
Du behöver: 

600 g rimmat sidfläsk (skär bort svålen)
1 tsk rosmarin
2 dl vitt vin, gärna riesling
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
en stor burk surkål
2 enbär, krossade
salt och svartpeppar efter behag

Till servering:
Surkål
God senap

Gör så här: 
  1. Ta ditt sidfläsk och lägg det i en ugnsform med fettsidan upp . Sätt ugnen på 90 grader eller däromkring. Strö över rosmarin. Strimla löken och krossa vitlöken och lägg dem omkring fläsket. Slå på vin.
  2. In med hela klabbet i ugnen. Ignorera det totalt så länge du vill. Sju timmar, tio, fem. Det funkar oavsett. Bäst är nog runt sju timmar, men det är faktiskt inte så hiskeligt noga. Huvudsaken är att fläsket krympt till nästan hälften.
  3. Ta upp fläsket. Har du normala arbetstider så är klockan antagligen närmare midnatt och då sätter du in det i kylen till dagen efter. Vill du ha nattamat eller det har hunnit bli nästa dag gör du som följer.
  4. Öppna surkålen (smakar den för surt, skölj i durkslag innan användning) och hetta upp den tillsammans med enbären. Vispa ur fläskformen som nu är full av grisfett, inkokt vin och lök och sånt med lite vatten. Blanda det med surkålen och låt sjuda ett tag, gärna en halvtimme eller så.
  5. Hetta upp en stekpanna, gärna gjutjärn, så hett du kan. Skär köttet i fyra portionsbitar. Skåra köttet lite krisskrossigt över fettsidan och stek det alldeles gyllenbrunt. Vänd det och ge det lite värme på andra sidan också.
  6. Servera med surkålen och en god senap. Johnnys säger Magnus, Graveleijs säger jag.

Bild för Margit Richert
2009-11-08
Av

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
2013-11-05