Tortillatårtan som du inte får missa

Det här är svingott, det är mitt absolut viktigaste budskap idag.

En sån här tortillatårta har jag sett kallas Enchilada Suiza, men det verkar också kunna betyda något annat. Jag vet helt enkelt inte riktigt vad det här heter på spanska och det spelar ju inte heller så stor roll.

Huvudingredienserna är majstortillas, salsa verde, heta räkor och spenat. Rena majstortillas är lite av en gudagåva till oss glutenintoleranta som tycker att vetesubstitut är rätt värdelöst. Det här är the real deal utan gluten. Du kan köpa majstortillas från t ex Extremefood, men du kan också göra det själv. Du måste dock använda masa harina, eller ännu hellre färsk masa (men det tror jag inte du hittar). Masa harina är ett mexikanskt majsmjöl som fått en basisk behandling. Det beter sig inte alls som annat majsmjöl så tro inte ni kan ersätta med Risentas majsmjöl eller liknande. Masa harina brukar finnas på City Gross, men även det går att beställa från Extremefood.

Salsa verde är den andra bökiga ingrediensen och även den kan du köpa på Extremefood eller göra själv. Här är recept på en riktigt stark variant och har ni inte tomatillos så funkar det även med physsalis. Det var ett tag sedan jag gjorde egen för jag är så vansinnigt förtjust i La Costenas Salsa Verde

Resten av ingredienserna är inte så konstiga så de behöver vidare kommentarer. Kanske kryddblandningen till räkorna som vi kan välja lite efter eget huvud. Jag körde en cajunblandning som jag hade lite över av sedan innan. Det är så klart att häda lite när det är mex/texmex som gäller, men jag gillar det.

Sen är det här så klart mest en inspirationspost. Testa med andra ingredienser för all del. Testa också med vetetortillas. Du kan tamefan köra hela det lite småtrista tacosortimentet (jävla snobb-Anders) och åstadkomma något som i alla fall har en lite annan form än vad ni är vana vid.


Portioner: 2 stora
Tid: 1 timma + helst ett dygns vila
Du behöver: 

Tortillatårta

500 g räkor med skal
2 msk av någon schysst kryddblandning/rub, jag körde cajun
2 + 2 msk smör
200 g babyspenat (helst riktig spenat men det hittar man ju aldrig i det här jävla landet)
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar
150 g salsa verde
1 boll bra mozzarella
100 g riven lagrad ost
8 majstortillas (max 15 cm diameter)
picklad jalapeno

Pico de gallo

6 tomater, urkärnade och tärnade
saft från 2 limefrukter
1 jalapeno, urkärnad och finhackad
1 silverlök eller rödlök, finhackad
0,5 kruka koriander, hackad
1 tsk strösocker
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här: 

Börja med att skala räkorna. Blanda dem sedan med kryddblandningen och hetta upp en stekpanna. Lägg ner 2 msk smör och stek räkorna hett och snabbt. Lägg undan på en tallrik. Du behöver inte skölja ur stekpannan.

I samma panna som ovan lägger du i mer smör (2 msk) och hettar upp till medelhög temperatur. Pressa ner vitlöken och stek ett litet tag, men var noga med att inte bränna vitlöken. Lassa sedan ner spenaten lite successivt. Den kommer snabbt tappa sin volym och få plats i pannan. När spenaten är mjuk ställer du undan den också.

Nu ska det monteras.

Varva nu de åtta tortillabröden med lager av spenat, räkor och avriven mozzarella. På varje lager häller du också på rikligt med salsa verde. Hela "tårtan" ska bada i salsa verde.

Avsluta med att ösa på med riven ost ovanpå tårtan. Grädda i ugnen på 200°C i ungefär 15 minuter eller tills osten på toppen börjar få färg.

Nu går det att äta på en gång, men jag föredrar att ställa in tårtan i kylen över natten så att den sätter sig. Den går då att skära i schyssta tårtbitar, något som nästan är omöjligt när den är nygräddad.

När du ska käka skär du upp tårtan i bitar, är den kall så värm bara "tårtbitarna" i ugnen på 125°C i ungefär 15 minuter.

Blanda ihop ingredienserna till pico de gallo. 

Servera en tårtbit med massor av pico de gallo, toppa också med färsk koriander och picklad jalapeno.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson