Tomatmarmelad med timjan och nejlika

Den här syrliga tomatmarmeladen är underbar till paté, kallskuret eller en macka med en kräm på lika delar tjock yoghurt och getost. Den går snabbt att svänga samman. Om du vill ha en slätare marmelad kan du antingen passera den eller skära tomaterna i tunna skivor innan du tärnar, då märks skalen mindre. Jag tycker att det är värt besväret.


Portioner: 1 stor burk
Du behöver: 

8 medelstora mogna tomater
1 dl socker
1/2 msk olivolja
1 stor klyfta vitlök
1/2 dl äppelcidervinäger
1 lagerblad, smulat
2 kraftiga kvistar timjan eller 1/3 tsk torkad
1 kryddnejlika, krossad
1 tumnagelstor bit muskotblomma, lätt krossad

Gör så här: 
  1. Skär varje tomat i tre skivor på "längden" alltså ställ tomaten med stjälkfästet uppåt och skär ett snitt på vardera sidan om stjälkfästet. Tärna tomaterna i sockerbitsstora tärningar och ta bort tärningen med skalfästet som är lite träigt. Om du orkar kan du skala tomaterna innan. Det gör jag nästan aldrig.
  2. Hetta försiktigt upp sockret i oljan i en mycket vid kastrull eller djup stekpanna i rostfritt eller värmetålig non-stick tills sockret blivit nötbrunt. Rör om ofta. Skala och strimla vitlöken nålstunt under tiden.
  3. Släng ner vitlöken i det nötbruna sockret och rör om i 5 sekunder. Ös snabbt ner tomaterna och fräs under omrörning i någon minut. Slå på vinägern och vänd ner övriga kryddor. Låt blandningen puttra utan lock tills den tjocknat, ca 15 minuter. Om du villa ha en slät puré utan skal och kärnor kan du nu passera marmeladen genom en sil och sen koka upp den släta massan igen.
  4. Häll upp på noga regjord burk. Skruva på locket och låt svalna upp och ner.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh