Tacos med chipotleräkor och guacamole
Jag följer en massa mexikanska konton på Facebook som jag knappt ens vet vad de är. Jag begriper inte spanska men det postas ofta filmklipp på matlagning från de där sidorna och det är just det jag är ute efter.
Förra veckan passerade det här klippet mitt flöde och jag kände att jag var tvungen att testa något liknande. Vi skulle ha kalas för lilltjejen på fredagkväll och föräldrarna skulle bjudas på vin, öl och ett par tacos tänkte jag. Att bjuda föräldrar på alkohol på ett barnkalas är för övrigt sånt det borde utdelas medaljer för tycker jag.
Det är gjort på frihand efter filmen jag länkade till ovan och det går säkert att göra på andra sätt men alla kalasföräldrar tyckte att det blev förbannat gott.
Bonusdiskussion: Under Malin Sandströms bloggpost om Ingefärsmysterium uppkom en rätt intressant diskussion kring hur vissa smakkombinationen ibland ger något helt annat. Bland annat tyckte några att kaffe och coca cola smakar hasch. På tal om sånt så tycker jag att manchego och räkor börjar närma sig skumbananer i smak. Jag vet att det bara är en eller ett par estrar som ger upphov till den smaken och fan vet om man inte åstadkommer den förestringen i den här matlagningen.
Tid: 20 minuter
Räkröran
500 g färska oskalade räkor
2 msk majsolja
3 vitlöksklyftor, pressade
1 silverlök, finhackad
3 msk chipotlepasta (eller mycket hellre: 2 chipotle i adobosås som mixats)
2 msk creme fraiche
1 msk worchestershiresås
1 msk Hot Sauce (jag kör Frank's Red Hot eftersom jag är kär i den)
50 g manchego, riven
salt och svartpeppar
Övrigt
12 små majstortillas
2 dl fintärnad urkärnad gurka
3-4 dl skitbra guacamole
Skala räkorna och lägg dem i en skål som du ställer in i kylen.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg ner vitlök och lök och bryn försiktigt tills vitlöken tar lite färg. Tillsätt då chipotlepasta och rör omkring. Fräs ytterligare ett par minuter och tillsätt sedan räkorna och rör omkring dem ordentligt.
Ner med creme fraiche och såserna och avsluta med att lägga ner i osten som får smälta i röran. Smaka av med salt och peppar.
Det går verkligen utmärkt att göra klart röran några timmar innan och sen bara värma den i micron eller i en kastrull.
Värm tortillabröden i ugnen innan du ska servera. Håll dem gärna varma i en tortillavärmare för bästa resultat. För absolut bästa och mest genuina Mexikokänslan rekommenderar jag att ni köper en värmare av plast.
Servera genom att kleta ut guacamole på varmt tortillabröd, strö över lite gurktärningar och lägg på en klick av räkröran. Låt gästerna plocka tacosen från ett fat. Allt kommer rasa sönder i alla fall, det vet vi.