Syrlig fiskcurry med gurkmeja

I Hanoi finns det en berömd restaurang som heter Chả Cá Lã Vọng där man sen 100 år tillbaka serverat den lika berömda fiskrätten Chả Cá Thăng Long. Det är fisk som marinerats i gurkmeja, vitlök, ingefära och fisksås för att sedan stekas och serveras med risnudlar och enormt mycket sauterad dill och salladslök. Som kronan på verket strös jordnötter över och dippsås serveras till. Så klart finns det olika varianter på receptet men gurkmeja, fisksås och dill är nog grunden i de flesta.

Jag tycker rätten låter så sjukt god även om dill inte är min favoritkrydda. Än så länge har jag inte kommit mig för att laga den, kanske är det dillen som spökar, men om jag gör det så är ni de första som får veta. Lovar! 

Kanske hade jag ändå den där fiskrätten i bakhuvudet när jag gjorde det här (recepet till min bok 52 soppor) för det finns vissa likheter. Gurkmejan, fisksåsen och dillen är i alla fall där. Kokosgrädden och ingefäran är definitivt mina tillägg men det ger soppan lite hetta samt att syrligheten rundas av något. Lägg till lite risnudlar eller kokt ris om du vill göra soppan matigare, mer grytlik och mer lik sin vietnamesiska inspirationskälla. 


Portioner: 4
Tid: 45
Du behöver: 

Marinerad fisk
400 g fisk i tärningar, t ex kolja, lax, torsk
1 tsk gurkmeja
2 msk fisksås
1 msk sesamolja
1 krm salt

Sötsyrlig soppa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 potatisar
3 citrongrässtjälkar
1 msk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 burk hela tomater, ca 400 g
9 dl fiskbuljong
1,5 dl kokosgrädde
150 g skalade räkor
neutral olja till stekning

Till servering
Färsk dill och färsk mynta till servering
Limeklyftor

Gör så här: 

1. Blanda samman gurkmejan, fisksåsen, oljan och saltet till en marinad och lägg i fisktärningarna. Låt marinera cirka 30 minuter
2. Skala och finhacka löken. Skala morötterna och potatisen och skär dem i fina tärningar. Dela och banka på citrongräset med knivskaftet.
3. Fräs löken mjuk i en kastrull med olja cirka 5 minuter på medelvärme. Tillsätt ingefäran och spiskummin och fräs 30 sekunder till. Lägg i morötter, potatis, citrongräs, tomater och buljong. Koka cirkaa 15 minuter tills potatisen är mjuk.
4. Lägg i fisken och dra ner värmen. Låt fisken knappt sjuda ca 3 minuter tills den är färdig.
5. Smaka ev. av med mer salt eller fisksås.
6. Toppa soppan med kokosgrädde, räkor och finhackade örter. Servera gärna med limeklyftor så att var och en kan justera syran i soppan. 

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist