Syrad pickels med gurkmeja och indiska kryddor

Jag har alltid undrat varför folk som syrar är så puristiskt lagda. Jag som är kryddgalen vill hellre flippa ut och göra kondimenter än en basvara, som lätt kan köpas billigt. Varför inte göra en skräddarsydd produkt? En klassisk syrad surkål har tusen medtävlare. En knas-syrning är i en klass för sig.

Dessutom syrar jag hellre i grönsaksjuice än saltlag. På så sätt maxas smaken ännu mer och syrningen får trevliga vinägerstick. Fruktjuicer är för explosiva, men snart lägger jag ut ett recept på min legendariska björnbärssyrade rödkål. En annan av mina mest lyckade satsningar är den här som kan beskrivas som en syrad pickels. Den är inspirerad av Annas piccalilli. Om du inte har en slowjuicer kan du använda färdig morotsjuice och drygt 1/2 tsk mald gurmeja och finriven eller mycket tunt strimlad ingefära. Din pickels smakar underbart till rostbiff, linsbiffar, färskost, cheddar, stekt fisk eller som ett tillbehör vid en currymåltid. Överblivet spad är gott att marinera grovrivna morötter i. Prova förresten gärna att syra tunnskivade morötter i morotsjuice med lagerblad, vitlök, korianderfrö och lite hyvlad fänkål.

Vissa kryddor och kryddor i för stora mängder  kan verka så bakteriehämmande att syrningen inte kommer igång. Jag trodde gurkmejan skulle ställa till problem, men det gick utmärkt. När jag orkar ska jag leta upp en lista och publicera. Troligen när jag orkar ta en fin bild till det här receptet. Eventuellt aldrig.

På grund av morotsjuicen blir syrningen mycket intensiv. Därför är det bra att syra i en mycket rymlig burk. På bilden ser du också surkål med salladslök, libbsticka och dillfrö. Hur den görs kan du nog räkna ut själv.

Det finns bara tre saker man behöver kunna för att syra. 

  1. Huvudräkning: Salthalten på totalvikten ska ligga på 1-2 %. Vid 2% tycker jag att det blir lite för salt för att ätas i större mängd.
  2. Renlighet: Häll gärna kokande vatten i burken och låt stå ett tag, häll ur innan användning.
  3. Mikrobiologisk grundkurs: Använd jodfritt salt eftersom jod stör de snälla bakterierna du vill locka fram. Och om du använder saltlag: Koka upp vattnet några minuter och låt svalna för att avlägsna klor.

PS. Gurkmejefläckar är ingen katastrof. Skrubbning och rengöringsmedel biter inte. Men i solljus bleks alla fläckar ganska snabbt. Det är möjligt att den här inläggningen gör dig evigt gul där solen aldrig skiner, men det är verkligen inte mitt problem. Tacka mig om du gör succé på Tinder.


Portioner: 1 stor burk
Tid: Ja, det vete tusan
Du behöver: 

1 kg (ansad och skalad vikt) vintergrönt: blomkål, morot, palsternacka
1 stjälk blekselleri
20 g jodfritt salt
1/2 gul lök
cirka 2-2 1/2 dl morotsjuice, helst med slowjuicer
1 liten tumme gurkmeja, juicad med morötterna
drygt 1 bautatumme ingefära, juicad med morötterna
1/2 tsk kalonji aka nigellafrön (eller 1 tsk bruna senapsfrön)
1/2-3/4 tsk chiliflingor, helst milda koreanska
1/2-3/4 tsk spiskummin

Gör så här: 
  1. Skär det vintergröna och selleristjälken i pyttesmå bitar. Blanda med saltet i en skål och häll över i ett durkslag som du ställer över skålen. Lägg gärna på en tyngd, t ex en fryspåse fylld med vatten. Lägg på en tallrik som lock. Låt stå i 4-6 timmar. Nu kollapsar cellerna i grönsakerna och grönsakerna mjuknar.
  2. Skala och grovhacka löken och blanda med grönsakerna. Blanda grönsakerna med kryddor. Packa grönsakerna hårt i en stor, väl rengjord glasburk. Använd knytnäven och dunka samman dem. Slå på saltlagen som runnit ner i skålen.
  3. Slå på juicen med gurkmeja och ingefära tills det precis täcker. Lägg ner en öppen fryspåse i burken med påsbotten mot grönsakernas yta. Banka lite till så att den ligger tätt på. Fyll påsen med kallt vatten och knyt igen (eller använd påsklämma). Låt burklocket stå på glänt.
  4. Låt stå framme i köket en vecka (på ett svalt ställe om det är tokvarmt). Det ska bubbla ordentligt. Ställ det på en tålig bricka, det kan rinna över lite.
  5. Stäng locket på burken och förvara i kyl. Ditt lilla underverk blir bara godare av att lagras i många månader.
     

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh