Sydindisk linssoppa med papadams

Det finns nog lika många recept på dhal (dal) som det finns indiska hemmafruar. Den här varianten har sitt ursprung från södra Indien där man använder mycket kokosmjölk i maten. Receptet har sedan farit många mil runt världen i ryggsäcken på en indienfrälst kungsholmsbo. Hon har förenklat livet för de stressade matlagarna på hemmaplan genom att använda tomater på burk och den färdiga kryddblandningen garam masala. Receptmakerskan vill helst också att ni sträcker handen förbi kokosmjölken i hyllan och famlar er vidare mot den något fetare kokosgrädden. Som namnet indikerar är det en fetare produkt som därmed är mycket godare eftersom fett oftast är gott. Men framförallt innehåller grädden inte någon tråkig bismak som tyvärr brukar följa med kokosmjölken. Dessutom slipper ni att betala för transporterat vatten eftersom kokosmjölk är just; grädde utspätt med vatten. 

Överallt i Indien serveras det dhal på längden och på tvären, blaskiga eller krämiga, med härlig smörsmak eller med olja, gjord på linser, kikärter eller bönor och serverad antigen med ris eller bröd. Om vi skulle stanna vid brödet så bakar en indisk hemmafru sitt över öppen eld eller steker det i en stekpanna. Papadams - tunna bröd av linsmjöl - skulle hon fritera. Även kungsholmsbon rekommenderar det omaket men om man är lagd åt det hälsosamma hållet eller vill testa något nytt kan man köra papadamsen i mikrovågsugnen (varsamt, de blir lätt brända) eller puffa dem mot gasspisens låga. Blir inte lika gott men är både enklare och nyttigare. 

PS. Receptet är 1 av 52 sopprecept i boken "52 soppor". Finns att beställa på Adlibris eller köpa i närmsta bokhandel. 


Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Du behöver: 

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 msk finriven ingefära
1,5 tsk garam masala
2 dl röda eller gula linser
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 burk kokosmjölk eller ännu hellre kokosgrädde, ca 400 g
8 dl grönsaksbuljong
ghee eller olja till stekning
salt

Servera med papadams och yoghurt
Garnera med koriander eller strimlad salladslök och chili

Gör så här: 

1. Skala och finhacka löken. Skala och skär moroten i bitar.
2. Fräs löken mjuk i olja minst 5 minuter på medelvärme eller så länge du har tid. Ju längre du steker löken desto godare blir den. Tillsätt kryddorna, höj värmen och fräs 30 sekunder till.
3. Tillsätt moroten i soppan med resterande ingredienser, rör om och koka upp. Låt koka ca 15 minuter tills linserna är mjuka. Smaka av med salt.
4. Mixa eventuellt hälften av soppan för en slätare textur. Späd soppan med buljong eller vatten om den är för tjock.
5. Fritera, gasa eller mikra papadamsen.
6. Servera soppan med papadams och en klick matyoghurt eller kokosgrädde. Garnera med koriander eller salladslök. Finhackad chili är gott om man vill ha mer hetta.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist