Svart bönsoppa med chipotle och majschips

Den här soppan … Ja var börjar man? Kanske med att tala om att hela familjen åt av den. Till och med den petigaste av tonårspojkarna, även om det gick åt en hel del majschips. Sen måste jag förstås nämna att den bara vinner på att sparas i kylen. Och att den klarar en infrysning galant. Frys den gärna i portionsförpackningar så har du en perfekt lunchlåda.

Svarta bönor behöver alltså inte blötläggas. Men om du gör det ska du koka dem i blötläggningsvattnet för att komma åt all den färg som ger soppan dess dramatiska färg. Men mest färg får du när du kokar torra bönor. Fördelen med blötläggning är att koktiden förkortas samt att bönorna blir något snällare mot magen. Och att en del av fytinsyran bryts ner, du vet det där förtretliga ämnet som bland annat gör det svårare att tillgodogöra sig järnet i bönorna.

Varför jag inte sjuder bönorna mjuka med övriga ingredienser? Det kan du förstås göra. Men jag tycker att de aromatiska ingredienserna tappar i charm när de får sjuda drygt två timmar. Dessutom kan ålderstigna bönor vara ogina och vägra mjukna helt när de kokas med de syrliga tomaterna. Edit: Nu har jag provlagat ett flertal gånger på olika sätt. Bönorna smakar verkligen bättre och blir krämigare om man kokar dem separat.


Portioner: 10 stora
Tid: ca 2 timmar
Du behöver: 

500 g svarta bönor, ej blötlagda
ca 2 1/2 l vatten
1 tsk salt
2 msk lantbuljongpulver
2 lagerblad
3 stora gula lökar
3 stora stjälkar selleri
3 morötter
1 dl olivolja
1 stor röd paprika
1/2 msk hel spiskummin
1/2 msk helt korianderfrö
1 tsk anisfrö
1 stor kanelstång
3 stora klyftor vitlök
3 burkar hela tomater, gärna Saltå Kvarn
1 tsk kakao
ev 1-2 msk ketchup
oanständiga mängder chipotletabasco
kanske chiliflingor
rivet skal av 1 lime
Till servering:
Majschips
Korianderblad

Gör så här: 
  1. Koka upp vatten och svarta bönor, låt stormkoka ett par minuter. Skumma av (skummet får bönkoket att lukta lite unket) och tillsätt salt, buljong och lagerblad. Låt sjuda på svag värme med locket på glänt tills bönorna är helt mjuka, det brukar ta runt en timme, det kan ta två,  men beror mycket på hur färska bönorna är. Slå på mer vatten om det behövs.
  2. Halvera löken på längden. Skala och hacka ganska fint. Skär selleri och morötter i små tärningar. Lägg de hackade grönsakerna med olivolja i en tjockbottnad kastrull på minst 5 liter. Salta lätt, det får grönsakerna att kollapsa snabbare och minskar risken att de bränns utan att bli mjuka.  Hetta upp snabbt och fräs sedan grönsakerna sakta på låg medelvärme tills de mjuknat helt och fått lite färg, ca 20 minuter. Fuska inte! Det är nu du bygger smaker som ger soppan djup.
  3. Finhacka paprika och rör ner. Mortla spiskummin, korianderfrö och anis lätt. Rör ner demortlade kryddorna och kanelstången i grönsaksfräset och fräs vidare. Skala och skiva vitlöken och mortla till fint mos. Rör ner vitlöksmoset i grönsakerna.
  4. Klipp tomaterna i bitar med en kökssax medan de ligger i burken. Häll ner dem i den stora grytan och låt puttra 20 minuter. Häll över de svarta bönorna med kokspadet. Smaka av med mer buljongpulver, kakao, ketchup och chipotletbasco.
  5. Låt puttra tills soppan är simmig, ytterligare 20 minuter.ka av med mer buljongpulver, kakao, ketchup och chipotletbasco. Om du har lite mörk miso hemma kan du tillsätta en aning för att få ännu mer smak.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh