
Svart böndipp med mexikanska kryddor
Om du inte har epazote kan du blanda ner 1 msk finstrimlad koriander. Jag gillar att dippen är osyrlig eftersom bönornas smak framträder bättre då, men det finns nog de som skulle pressa ner lite limesaft i den. Bilden föreställer min underbara ancho från Cool Chili Company.
Tid: 20 min
4 burkar svarta bönor
2 dl olivolja
1 msk anis
3 kryddnejlikor
1 1/2 msk hel spiskummin
1/2 msk mald koriander
3/4 tsk mald kanel
2-3 msk anchochili, i flingor eller mald
1/2-2 msk heta chiliflingor, beroende på sort
1-2 tsk torkad epazote
75 g mörk choklad, i rutor
finrivet skal av 3 lime
ev salt (tänk på att chipsen är salta)
(ev lite finhackad koriander)
- Skölj varsamt bönorna i kall vatten, låt rina av och lägg i en skål lämpad för stavmixande eller en mixerskål monterad med stålkniv.
- Hetta sakta upp hälften av oljan med anis, spiskummin och kryddnejlikor tills det börjar dofta och fräsa. Dra från värmen. Släng ner koriander, kanel, ancho och chiliflingor, rör om. Rör ner chokladen och rör tills den smält och tippa hela härligheten över bönorna. Tillsätt epazote.
- Mixa fint och späd med lite vatten eller kycklingbuljong. Röran ska vara ganska fast. Mixa ner resten av oljan.
- Blanda ner limeskal när röran svalnat och smaka av med salt, socker och tabasco eller chiliflingor. Serveras rumsvarm.