Svampbacon eller Portabellojerky

Svampbacon låter ju heltramsigt, portabellojerky än värre, men vad det hela handlar om är helt enkelt en svamprätt som är saftig, frasig, rökig och hyfsat lik fläsksida vad gäller smak och textur (om man är full), men så mycket godare. Idén till detta kom när jag läste/missbrukade menyer från veganska krogar i Kalifornien. Där hittade jag shiitakebacon i en klar uppstickarroll i flera förrätter så efter en del drägglande var saken biff - dags att prova hemma. Torkad och senare blötlagd shiitake är det vanligaste som används men jag gjorde det på portabello. Dels för att det var den svamp jag hade hemma och dels för att den är mycket lättare att hitta i svenska matbutiker.

Vegan: Ja

Men hur äter man det: Ät som ett snack och dippa i majo eller bearnaise. Alternativt använd som "biffen" i en hamburgare, strimlad i tacos eller i en tunnbrödrulle med HP-sås, rostad lök och blomkålsmos. Eller lite var som helst där du vill ha saftig umami.

Du behöver: 

4 Portabellosvampar
Rapsolja

Marinad: 
1/2 dl tamari eller ljus sojasås
1/2 - 1 tsk liquid smoke
1 tsk agavesirap eller lönnsirap
1 msk citronsaft
3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök eller 10 cm purjolök
4 rosépepparkorn

Gör så här: 
  1. Skiva lök och vitlök grovt. Banka lite på dem med knivbladet så de blir lite krossade. Lägg i en skål som tål värme.
  2. Hetta upp ca 3 dl rapsolja i en kastrull tillsammans med pepparkornen tills det doftar gott av rostad peppar. Häll då (försiktigt) oljan över löken i skålen. Det kommer fräsa och bubbla lite men lugna ner sig snabbt. Låt stå och dra tills det svalnar och sätt under tiden ugnen på 175 grader. 
  3. Skiva svampen på bredden till tunnare skivor. Skåra toppskivorna med ett rutmönster.
  4. När oljan svalnat silar du bort lök och vitlök, samt tillsätter de övriga ingredienserna till marinaden. Rör om så allt blandas. Doppa svampskivorna i marinaden så bägge sidor täcks och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå svampskivorna, och lägg en bakplåt överst, som ett lock.
  5. Kör in i mitten av ugnen i ca 3 timmar. Ta då av locket (men inte det översta bakplåtspappret) och baka ytterligare 1 timme. Tiden varierar efter ugn och hur tjocka skivor du har så känn efter då och då hur svampen känns, den ska vara mjuk men lite segt läderaktig. Ta då ut svampen och lägg den på ett galler. Kör in gallret med svampen och sätt på Grill/övervärme i ca 5 minuter eller tills svampen blivit lätt frasig i kanterna. Samma sak gäller här - ha lite koll så fraset blir efter dina önskemål.
  6. Ta ut svampen och låt den svalna på hushållspapper (om du vill att den ska vara åt det mjukare hållet), eller på galler (om du vill att den ska vara lite krispigare). 

Servering: Skär till strimlor eller ät den som den är.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson