Sprängd sushi med sparris, babyspenat och avokado


Portioner: 4
Tid: 25 minuter
Du behöver: 

ca 400 g laxfilé
1 dl sesamfrö, skalat
3 1/2 dl sushiris + 4 dl vatten
2 avokado
1 knippe sparris
1 förpackning (ca 75 g) babyspenat
2 msk socker
2 msk risvinäger
1/2 tsk salt
1 msk neutral olja
lime, wasabi och japansk soja till servering

Gör så här: 
  1. Skölj riset ordentligt och låt rinna av i durkslag. Koka klart på låg värme, 15 – 20 minuter.
  2. Blanda risvinäger, socker, salt, olja med en matsked vatten och rör tills socker och salt löst sig. Blanda med det kokta riset och håll varmt med en kökshandduk mellan kastrull och lock.
  3. Ansa sparrisen med potatisskalare om den känns hård och trälig längst ner. Koka upp saltat vatten i en kastrull, släng ner sparrisen och låt koka knappt två minuter. Ta upp och kyl i kallt vatten. Klyv på längden.
  4. Klyv avokadon, ta bort kärnan, skåra fruktköttet med kniv ner till skalet och gröp ur den färdigskivade avokadon med en sked.
  5. Befria laxen från skinn och skär i kuber eller annan trevlig geometrisk form. Doppa i sesamfrö, smält en klick smör med lite olja i en stekpanna och stek snabbt runtom, bara så att sesamfröna tar aningen färg men laxen får behålla en halvrå kärna.
  6. Arrangera en salladsbädd på varje tallrik och toppa med ris, lax, sparris och avokadoskivor. Släng på en halverad lime per skalle när du ändå står där och skapar. Servera med japansk soja och wasabi (och köp inte den förfärliga giftgröna sorten på tub – välj hellre pulvret som du blandar ut med vatten).

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren