
Sprängd sushi
"Jag kan inte göra sushi", säger du.
"Du har missuppfattat matlagning", säger jag, "man behöver inte kunna allt, man behöver bara tysta ner självkritiken och göra. Varför tror du folk kolkar vin vid diskbänken när de ska laga finmiddag? För att våga någonting de redan kan! Förmågan att laga mat är medfödd. Den väntar bara på att tas i bruk. De vardagliga rörelser som beskriver knivens pumpande mot skärbrädan eller slevens cirklande i pannan har präntats in i mänskligheten genom tusentals generationers upprepning. Först lär sig barn krypa, sen stå och kort därpå är det moget att gå och hämta en kastrull och vispa bechamel. Eller kärna smör. Eller rulla sushi. Men vill man till exempel ha ett nyskjutet vildsvin flått, urtaget, urbenat, fyllt med örter, vildäpplen samt traktens ostar och långsamt stekt i en grop i marken, bör barnet ha fyllt minst fem."
"Mycket intressant utläggning", säger du, "men jag kan fortfarande inte göra sushi."
Sprängd sushi
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
- ca 400 g laxfilé
- 1 dl sesamfrö, skalat
- 3 1/2 dl sushiris + 4 dl vatten
- 2 avokado
- 1 knippe sparris
- 1 förpackning (ca 75 g) babyspenat
- 2 msk socker
- 2 msk risvinäger
- 1/2 tsk salt
- 1 msk neutral olja
- lime, wasabi och japansk soja till servering
- Skölj riset ordentligt och låt rinna av i durkslag. Koka klart på låg värme, 15 – 20 minuter.
- Blanda risvinäger, socker, salt, olja med en matsked vatten och rör tills socker och salt löst sig. Blanda med det kokta riset och håll varmt med en kökshandduk mellan kastrull och lock.
- Ansa sparrisen med potatisskalare om den känns hård och trälig längst ner. Koka upp saltat vatten i en kastrull, släng ner sparrisen och låt koka knappt två minuter. Ta upp och kyl i kallt vatten. Klyv på längden.
- Klyv avokadon, ta bort kärnan, skåra fruktköttet med kniv ner till skalet och gröp ur den färdigskivade avokadon med en sked.
- Befria laxen från skinn och skär i kuber eller annan trevlig geometrisk form. Doppa i sesamfrö, smält en klick smör med lite olja i en stekpanna och stek snabbt runtom, bara så att sesamfröna tar aningen färg men laxen får behålla en halvrå kärna.
- Arrangera en salladsbädd på varje tallrik och toppa med ris, lax, sparris och avokadoskivor. Släng på en halverad lime per skalle när du ändå står där och skapar. Servera med japansk soja och wasabi (och köp inte den förfärliga giftgröna sorten på tub – välj hellre pulvret som du blandar ut med vatten).
Kommentarer
Det är ett gott tecken när recept bara innehåller goda saker och sådant man vill äta.
Och när sedan laxen ser ut som den gör med sesamfrön, vill man ju inget mer än att provlaga.
*drägglar, osexigt*
Sparris borde man ju se till att odla i sin täppa. Finns ingen anledning att låta bli.
Det ser gott ut med sprängd variant också fast jag tycker det är pyssligt kul att rulla.
Jag gillar ju den där gröna giftwasabin men då kanske jag skulle älska pulverjoxet?
Pulverjoxet smakar som wasabin smakar hos din lokale sushirullare. Men ingen av de två smakar som äkta wasabi.
Riktig wasabi den dör man av om man pular in en näve eller två innan man inser vad man har gjort typ.
Ska man vara en riktigt regeldrypare så ska all fisk som man ska göra sushi/sashimi på frysas minst 24 timmar innan tillagning för att bli av med parasiter. Säger dom. Eller sa dom. Men eftersom jag inte gör sushi hemma så gör som ni will.
Lotta. Är det ok om du uppfostrar mina barn den dag jag får några? Behöver inte alls vara speciellt invecklat, jag bara ger de till dig post förlossning när man liksom förundrats klart lite (vad kan det ta, ett par dagar?) och så hämtar jag upp dem några år senare då de slutat vara jobbiga och bara blivit sådär frågvist charmiga som barn gärna blir i en uppväxtsituation med en kvinna som helt random hittar på receptet "sprängd sushi".
Jessika: Är det inte bara vild fisk man behöver frysa, den odlade ska väl vara ok ändå (parasitfri) har jag för mig? Någon som vet säkert?
Linnéa! Gärna – men jag tror du bör komma och kolla hur mina barn har blivit först. Innan du tar ditt avgörande beslut. Säg till när du har vägarna förbi Gröndal. Och om du kan hjälpa mig hämta den äldsta på dagis.
Jessica och Kerstin – jag tror att ni har blivit lite lurade av receptnamnet här. Laxen i det här receptet ska visserligen bara stekas lätt, men rå fisk handlar det inte om. Gör man riktig sushi köper man pinfärsk fisk som man fryser ett dygn innan.
Du bör kanske redan i receptet poängtera för de som inte så vana vid rå fisk att den MÅSTE varit frusen i två dygn! (eller räcker ett?)
Även om de flesta parasiterna som kan härbärgera i en fisk inte trivs i en människa så finns det några undantag.
Såvitt jag förstått måste man hetta upp hela fisken till över 70 grader för att vara säker på att alla parasiter är döda. Det gör man ju bara av misstag. En lax utan någon som helst kärna är ju urtrist.
Är det nån i Sverige som blivit sjuk av parasiter från fisk? Jag har hört att parasiterna skall vara stora nog för att vara synliga och vilken fiskhandare säljer sånt kött?
Det där med parasiter, utvecklar det lite mer efter inhämtande av lite mer kunskap
Det finns reglerat i livsmedelslagen att fisk som ska serveras rå, gravad eller sushi, måste ha varit fryst.
I fisk från havet, lax exempelvis, kan bära på dyntet, som lever i laxens muskulatur, och som i människan utvecklas till binnikemask. Om laxen fryses dör dyntet. Likaså vid uppvärmning.
Detta gäller främst viltfångat lax. I odlad lax ska risken vara liten för parasiter, inget bevisat dock, så bäst är nog att frysa den först. Hur stor dynten är? Ingen aning.
(uppgifter från svar av Rolf Brattström, Livsmedelsverket i Råd&Rön på relaterad fråga)
Du är bäst!
tackar Tomas
Ja, precis så är det – bara att göra. Min fyrakommafemåring har trakterat japanska köksknivar i snart ett år nu, är en jäkel på pannkanssmet, sallader och köttfärs. Hur det blev så vet jag inte, men ... hon VILL ju göra.
Härlig läsning!
arme zucker, schiebe di ganz schuld uf ihn.. aba han ke anderi erchlärig XDD warharhar.. höre eze gschieder uf XD suscht.. artets us O.
Lagade precis den här rätten till mina föräldrar och ett annat medelålderspar som har sin sushivirgin kvar och det var mycket misstänkt från början. Men det blev succé! Så numera är jag betrodd i köket på allvar, tack!
Sidor