Spaghetti med ramslökspesto och chiliräkor
1997 flyttade jag från Bollnäs till Uppsala och det innebär att jag snart levt halva mitt liv här. Det har också färgat min syn på sista april/valborgsmässoafton. I Uppsala är det nämligen en otroligt stor grej. Det är klart vi ska fira Valborg ordentligt överallt. Trotsa aprilvädret och bjud på en vårlunch ute i trädgården och drick champagne till maten. Här kommer en maträtt som går alldeles utmärkt att laga till jättemånga människor utan att du sliter ihjäl dig.
Det jävliga är så klart ramslöken. Det är bland det första som letar sig upp ur marken på vårkanten men givetvis inte i någon hög grad norr om Dalälven. Den går utmärkt att odla dock och tjatar ni på er handlare så kan de garanterat ta hem den på något sätt, bara det finns intresse för råvaran. Här i Uppland där jag bor ska den finnas, men jag har så klart aldrig sett den ute och de som vet håller käften om sina hemliga platser. Ramslöken är alltså lite som gös. Jag är nästan säker på att gös bara finns i fiskaffärer och i sportfiskares fantasi för jag har då aldrig lyckats dra upp någon ur sjön. Jag kör alltså med köperamslök, även om jag knappt tror på den.
Vi börjar med att göra en pesto på ramslök och valnötter, sen chilifräser vi räkor och svamp och slutligen sätter vi ihop allt med nykokt spagetti. Då vi ska ha räkor till maten och räkorna är söta så balanseras beskan från både ramslöken och valnötterna upp. Skippar ni räkor så är det smartare att använda sötare nötter, som t ex pinjenötter eller mandel, för att få en mindre besk pesto.
Tid: 30 minuter
Ramslökspesto
100 g ramslök (eller 100 g gräslök och en liten hackad vitlöksklyfta)
50 valnötter (de ekologiska är ofta klart godast)
0,5 tsk finmortlade fänkålsfrön
50 g vällagrad herrgårdsost, grovt riven
1 dl rapsolja
salt och nymald svartpeppar efter smak
Övrigt
500 g räkor med skal, helst färska
100 g ostronskivling eller annan svamp, rätt så finhackad
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
300-400 g spagetti
grönsallad av något slag
Hacka ramslök (eller gräslök) rätt så grovt. Lägg sedan ner den i en mortel tillsammans med valnötter, mortlad fänkål och eventuell vitlök och riven ost. Mortla ihop grejerna ordentligt.
Jag har en mexikansk mortel som kallas för ”molcajete”. Den är tillverkad i någon typ av vulkanisk sten och är alldeles utmärkt till att mortla pesto, guacamole och salsor i största allmänhet. Rätt snygg är den också. Konsistensen på en pesto eller guacamole blir alldeles perfekt om man mortlar istället för att mixa, men självklart kan ni mixa istället om ni hellre vill det.
När allt är fint mortlat så joxar du ner oljan och sen är det bara att smaka av med salt och svartpeppar. Låt peston stå framme tills allt ska blandas ihop.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek svampen ganska hårt, i synnerhet om du har ostronskivling. Skala räkorna och finhacka chilin och vitlöksklyftan. Lägg först ner chilin och vitlöksklyftan bland svampen i stekpannan och låt steka ett tag. Höj sedan temperaturen och kasta ner räkorna. Det ska vara riktigt varmt när du gör det och räkorna ska bara fräsas i max en minut, annars blir de trista i konsistensen.
Koka pastan i saltat vatten efter instruktionerna på paketet. Häll av vattnet och blanda direkt ner peston och räkfräset. Rör om länge och ordentligt för att få in smakerna i pastan.
Både peston och räkfräset kan förberedas innan, så det enda som behöver göras när det är dags att käka är att koka pastan. Bra va?
Servera direkt i djuptallrikar med en sallad och drick champagne till maten. Det är ändå Valborg.