Spaghetti med gulbetor, citron och vitlöksrostade pumpakärnor
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 50 minuters väntan + 10 minuters matlagning
Är det rätt att stjäla från adeln? Ja, det är en fråga som stötts och blötts genom århundraden. Det här receptet har jag stulit från en italiensk medeltida adelsman. Hans version är visserligen på ravioli fylld med pumpa och parmesan, men för det första går det inte att få tag på bra pumpa nu för tiden och för det andra gör jag klassrevolt i väldigt små portioner.
- 5 gulbetor (röd- eller polkabetor går också bra)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 ekologisk citron
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 1 dl pumpakärnor
- nypa havssalt
- rucola
- parmesan
- Skala gulbetorna, klyv i två delar om de är stora, svep in dem i aluminiumfolie och baka i ugn, 200°C, ca 50 minuter.
- Riv vitlöksklyftan, raspa det yttersta gula från citronen och pressa ur saften. Slå lite olivolja i en stekpanna, hetta upp och tillsätt vitlöken, pumpakärnor och havssalt. Rör runt och ta från värmen när pumpakärnorna sväller upp och ändrar färg från grönt till brunt.
- Ta ut och klyfta gulbetorna.
- Blanda betor, skal och saft från citronen med pumpafröblandningen i pannan, och arrangera på den nykokta pastan tillsammans med riven parmesan och rucola.