Sommarsallad under marängtäcke

Isvinet i receptet är av det mer ovanliga röda slaget, inköpt på en semesterresa i Kanada. Det är inte så alkoholstarkt och har tydliga drag av sommarfrukt. Används ett mer kraftigt dessertvin gissar jag att det kan behöva spädas lite för att inte slå ihjäl de andra smakerna.


Portioner: 4 små
Tid: drygt 20 minuter förberedelse, 1 timme i kylskåp
Du behöver: 

250 g jordgubbar
2 stora, fullt utslagna fläderblomklasar
6 basilikablad
1 krm vaniljpulver
1 krm ancho chili
2-3 msk rött isvin (eller annat rött dessertvin)
(1 msk socker, eller efter smak)
1 äggvita + 2 msk socker

Gör så här: 
  1. Skär jordgubbarna i små tärningar och lägg i en skål.
  2. Plocka loss fläderblommorna från sina stjälkar och klipp basilikabladen i smala strimlor.
  3. Blanda blommor, bladstrimlor, vaniljpulver och chili med jordgubbstärningarna.
  4. Häll över dessertvinet. Smaka av salladen och söta vid behov. Ställ att dra minst en timme.
  5. Vispa äggvitan och sockret till marängsmet (dvs, hårt skum).
  6. Fördela salladen i värmetåliga portionsskålar och täck med marängsmet. Grädda i ugnen på hög temperatur tills ytan på marängen fått ordentligt med färg. Passa noga - det går fort! (I 275 grader tog det mindre än en minut. Nästa gång ska jag prova lite lägre temperatur.)

Bild för Malin Sandström
2008-07-03
Av

Mer från Malin Sandström


Bild för Malin Sandström
2017-03-12
Bild för Malin Sandström
Bild för Malin Sandström
2016-10-27
Bild för Malin Sandström
2016-07-01
Bild för Malin Sandström