Snabb lasagne med ricotta och spenat

Folk älskar lasagne. Google älskar lasagne. Trots att nätet redan kryllar av digital lasagne mottas varje ny med ett rytande jubelvrål från de lasagesugna massorna. Kanske symboliserar lasagnen den moderna människans längtan efter att kunna sortera sin röra i prydliga lager på lager. Kanske är Lasagnebloggen en tänkbar väg till världsherravälde. Här är i vilket fall som helst en snabb variant som lagas på spisen och byggs ihop direkt på tallriken.


Portioner: 3-4
Tid: 30 minuter (23 minuter om du snor dig)
Du behöver: 

1 paket (250 g) färska lasagneplattor
2 burkar (500 g) färsk ricotta, 10% fett
2 askar (ca 150 g) färsk spenat
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
1 msk honung
handfull valnötter
olivolja

Till servering:
Grönsallad med färska fikon och prosciutto

Gör så här: 
  1. Koka upp rejält med lätt saltat vatten i en stor kastrull. Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs länge och på låg värme i en generös skvätt olivolja. Tillsätt spenaten och ena burken ricotta plus en skopa ur den andra burken. Salta, peppra och håll varmt.
  2. Rosta under tiden grovt hackade valnötter i torr stekpanna. När de fått lite färg, smält ner honungen och ta från värmen.
  3. Tvätta citronen och raspa av det yttersta gula skalet. Värm försiktigt upp resterande ricotta i en kastrull. Rör ner en hutt olivolja och lite pressad citronsaft för att göra konsistensen krämigare. Tillsätt citronraspet. Smaka av med salt och håll varmt.
  4. Nu gäller det att vara snabb: Skär itu traven med lasagneplattor och låt bitarna singla ner i det kokande vattnet. Låt koka någon minut, slå bort kokvattnet och spola av pastan med hett vatten.
  5. Varva i rasande fart pastaplattor med spenat- och ricottablandningen direkt på tallrikarna. Avsluta med ett tjockt lager citronspetsad ricotta och toppa med honungsglacerade valnötter.
  6. Servera genast med sallad, förslagsvis grönsallad med färska fikon och prosciutto.

Bild för Lotta Lundgren
2008-10-20
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren