Smarta smulor

När man bakar vanlig rabarbersmulpaj finns risken att rabarberbitarna i botten på formen är överkokta innan smulorna på toppen är färdiggräddade. Jag gillar kontroll och bakar därför smulorna för sig och sjuder rabarbern till perfektion i en kastrull på spisen. Sedan lägger jag den varma rabarbern i botten av en lagom stor form och strör smulor över. När man bakar pajsmulor kan man lika gärna göra en hel plåt och spara det som inte går åt i en burk med tättslutande lock. Nästa gång man längtar efter smulpaj sjuder man rabarbern (eller äpplena eller vad man nu har för bär eller frukt hemma), häller upp den i ett eller flera glas och strör över smulorna. Så har man gjort sig en supersnabb smulpaj, till en eller flera portioner.


Portioner: En plåt, räcker till 8 portion
Tid: 25 min
Du behöver: 

3/4 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk nymalen kardemumma
125 g smör

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175˚. Lägg de torra ingredienserna i matberedaren. Tillsätt kallt smör, skuret i mindre bitar och kör i några sekunder, tills det blir en smulig blandning.Häll ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Blandningen ser ut som mjöl, men man behöver inte forma den på något sätt.
  2. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.
  3. Tag ut plåten och vänd på smulorna. Nu formas degen till lagom stora bitar, passande att toppa rabarbern med sedan. Grädda i ca 7 minuter till och låt smulorna svalna på plåten.

Bild för Anna K Sjögren

Mer från Anna K Sjögren


Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren