Skånsk gazpacho

Receptmakare: anna billing

Portioner: 4

Tid: 15 minuter

Jag är ganska libbstickepräglad hemifrån, men föll ändå pladask för Lisas fina kombination med tomat och den nötiga, kallpressade rapsoljan, så den är en klar inspirationskälla. Gunnarshög pressar enligt mig den allra godaste rapsoljan, om du står i valet och kvalet i butiken.

Gazpacho kan göras hur enkelt eller hur komplicerat som helst, min skulle vara snabb, röd och kall. Paprikorna valdes efter färg och jag behöll skalen på både dem och tomaterna för att få till en riktigt röd soppa. Eftersom bröd ingick i receptet hjälpte det till att finfördela skalresterna vid mixningen.

Mixad färsk vitlök kan bli mycket stark och risken är stor att den dödar alla andra ingredienser helt. Styrkan intensifieras dessutom om soppan får stå och dra i kylen.

  • 4 tomater
  • 2 röda paprikor
  • 1 slanggurka
  • 1/2-1 vitlöksklyfta
  • 2 msk vatten
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 ljus osötad brödskiva (gammal)
  • 1/2 tsk salt
  • nymald svartpeppar
  • isbitar
  • några kvistar libbsticka
  1. Kärna ur paprikorna och skala gurkan
  2. Mixa alla grönsakerna med brödet
  3. Späd med olja, vinäger och vatten och smaka av med salt och peppar.
  4. Förvara tillbringaren i kylen i upp till två dagar. Servera i glas ellr skål med 2-3 isbitar per portion. Soppan ska vara lite tjock eftersom den tunnas ut då isbitarna smälter.
  5. Toppa med libbstickeblad, slätpersilja eller vipporna från en stjälkselleri.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing