Skåning: Smörgåstårta med pastej, skinka och sill

I vanliga fall gillar jag inte tårtor där man blandat kött och fisk, men Skåningen är ett undantag. Den skäms inte för sig utan binder ihop de skånska söta och syrliga smakerna och sitter som en smäck på en sommarbjudning tillsammans med kall öl och en liten tuting.


Portioner: 7-8
Tid: 40 min
Du behöver: 

2 limpor mjuk kavring
Skinkfyllning:
200 g spickeskinka
1 grönt äpple
1 1/2 dl potatissallad
1 rödlök

Pastejfyllning:
200 g kävlingepastej eller annan leverpastej
1 1/2 dl vispgrädde
1 liten burk hel  ättiksgurka
Sillfyllning:
125 g matjesfiléer
100 g philadelphiaost
3 msk crème fraiche
1 1/2  msk skånsk senap
1/2 dl hackad gräslök 1 kokt, hackat ägg

Täckning:
100 g philadelphiaost
1/2 dl crème fraiche

Topping:
1 huvud grönsallad 100 g Matjesfiléer
6 rädisor
4 ägg, kokta skivade Gräslöksstrån

Gör så här: 
  1. Gör skinkfyllningen. Tärna spickeskinka och äpple fint. Finhacka rödlök. Blanda allt med den färdiga potatissalladen. Tillsätt ev crème fraiche för konsistensen.
  2. Gör pastejfyllningen. Vispa grädden till mjukt skum, rör leverpastejen mjuk med gaffel innan du försiktigt vänder ihop dem till en mousse. Hacka ättiksgurkan grovt och ställ åt sidan tills tårtan byggs.
  3. Gör sillfyllningen: Låt sillen rinna av, grovhacka den och blanda med skånsk senap och philadelphiaost med lite crème fraiche.
  4. Skiva kavringen på längden och kantskär. Smöra kavringen noga, det hjälper brödet att hålla strukturen och inte bli mosigt. Bygg tårtan med tre olika lager fyllning. Strö den hackade ättiksgurkan över pastejlagret. Strö över en matsked hackat ägg och hackad gräslök över sillagret. Använd ändbitarna från de skivade äggen.
  5. Gör färskostkräm till täckning genom att röra färskost och crème fraiche smidigt. Täck hela tårtan med rikligt av krämen med hjälp av en slickepott eller flat kniv (lilleman). Så här långt kan du förbereda dagen innan om du plastar in tårtan.
  6. Klä tårtan med salladsblad på sidorna och ovanpå. Dekorera med skivade kokta ägg och lägg på smala matjesbitar och halva rädisor med 2 cm stjälk kvar. Lägg några långa gräslöksstrån över sillen.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing