Shawarma på lamm

Det här mina vänner är det bästa jag lagat på väldigt länge. Ska du följa det här receptet så behöver du någon typ av roterande spett till din grill, men har du inte det så går det så klart att grilla på vanligt vis också. Jag skulle rekommendera att du skär 1-2 cm tjocka skivor av en lammstek och marinerar dem enligt receptet. Sedan grillar du skivorna över direkt glöd och innan servering strimlar du bara upp köttet. Det lär bli bra precis lika gott som min shawarma, men du missar det obeskrivligt härliga nöjet att få karva kött från en roterande köttrulle. 

Jag kör med en ordentligt citronsur marinad och men håller ner lite på syran i tahinisåsen för att få någon typ av balans. Köttet ensamt blir alltså rätt så surt men jag tycker inte det stör alls, tvärtom ger syran maträtten en autencitetskänsla och tillsammans med tillbehören blir det så nära perfekt man kan komma.

Jag kör med vanlig svenne-curry också för jag har börjat tycka att den är så himla god igen efter åratal av botaniserande bland andra currysorter. Ni kan välja vilken curry ni vill egentligen.


Portioner: 8 stora portioner
Tid: 2 h + 24 h marinering
Du behöver: 

Köttet

1 kg lammstek
1 vitlök (japp, en hel vitlök), skalad och skuren i tunna skivor
saft från tre citroner
1 dl olivolja
1 msk curry
1 msk nymalt svartpeppar
2 msk salt

Tahinisås

6 vitlöksklyftor, pressade
saft från 1 citron
1 dl tahini
1 dl vatten
2 msk tomatketchup
1 msk socker
salt

Övrigt

8 stora bröd med rötter i mellanöstern
rejält med friterade pommes frites
2 rödlökar, tunt skivade
ett halvt isbergssallatshuvud, fint strimlat
3 tomater, fint skivade
1 gurka, fint skivad

Gör så här: 

Skär lammköttet i centimetertjocka skivor. De värsta hinnorna kan du skära bort men låt allt fett hänga med. Gör marinaden genom att blanda citronsaft, vitlök, olivolja, curry, svartpeppar och salt. vänd ner köttskivorna i marinaden och gojsa omkring ordentligt med händerna. Låt köttet ligga så i ett dygn i kylen.

Trä upp köttet på rottiserispettet genom att helt enkelt stapla köttskivor på varandra. Håll till i vasken för det är rätt kladdigt. Tänd under tiden grillen och montera sedan spjutet och låt det börja snurra.

Blanda ingredienserna till tahinisåsen och ställ in i kylen. Nu är det ju skillnad på tahini och tahini och vissa sorter är rätt så beska. Blir det för beskt så tillsätt lite extra ketchup, det neutraliserar beskan på ett bra sätt.

Skär grönsakerna och lägg upp på ett fat.

När köttet börjar se klart ut utvändigt så kan du börja karva av från spettet med en vass kniv. Det här sätter faktiskt din kniv på rätt tuffa prov för är den inte riktigt vass kommer du får problem. Vet du att du har slöa knivar så är det bättre att du använder en brödkniv till jobbet, de är inte lika känsliga för slöhet. Men sen är det fan du som slipar dina knivar, det är larvigt med slöa knivar.

Nu är det bara att fortsätta karva allteftersom köttet blir klart. Du kan förvara det avkarvade köttet i ugnen på låg värme så det håller sig varmt.

Alldeles innan servering friterar du dina pommes frites. 

Gör nu rejält stora wraps i dina bröd med grönsaker, pommes, kött och tahinisås. Det kan underlätta ätningen om du slår in wrapsen i aluminiumfolie. Se nu till att göra riktigt stora rullar, det är meningen att det ska vara överdådigt.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson