
Sesambakad lax med sval koriandersås
En fräsch fiskrätt med massor av smak som går mycket snabbt att laga till.
600 g laxfilé
1 lime
1 msk sesamolja
3⁄4 dl sweetchilisås
1 vitlöksklyfta
1⁄2 dl sesamfrö
Koriandersås
1 kruka koriander
2 dl crème fraiche pressad limesaft
1–2 msk fisksås
Är ni många är det enkelt att dubbla receptet och då kanske använda sig av en hel laxsida som får steka med skinnsidan ner. Grillad lime är ett trevligt och snyggt tillbehör. Använd grillpanna eller ugnens grillfunktion på högsta värme.
Koriandersåsen kan du blanda ihop i god tid, men först måste sweetchiliblandningen göras eftersom det är svårt att riva skalet när du har pressat limefrukten:
Hacka blad och mjälla stjälkar från koriandern och blanda med resten av ingredienserna. Reglera sältan med fisksås. Ställ svalt.
Sätt ugnen på 250°. Skölj och torka av laxen. Salta och peppra runt om. Lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt.
Riv skalet från limen och blanda med sesamolja, sweetchilisås och pressad vitlök. Bred röran över laxen och strö över sesamfröna. Baka mitt i ugnen tills laxen får fin färg, 15–20 minuter.
Servera med koriandersåsen, nykokt färskpotatis, sparrispotatis eller basmatiris och en enkel grönsallad.