
Senapsgravad sill från Skånska Sillaacademien
Det är viktigt att välja en olja med god kvalitet. Den exakta mängden senap beror på vilka sorter som används. Rör ner en deciliter gräddfil eller två om såsen blir för intensiv.
Tid: 3-4 dagar
1 kg sillfilé
Gravlag
6 dl vatten
1 dl ättika (24 %)
2 msk salt
Senapssås
2 dl söt svensk senap
2 msk stark skånsk senap
1/2 dl fransk senap
1 1/2 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
2 dl neutral rapsolja
1 1/2 tsk finkrossad vitpeppar
2-3 timmar före servering:
1 dl hackad dill
1 1/2 tsk finkrossad vitpeppar
2-3 timmar före servering:
1 dl hackad dill
- Blanda ingredienserna till gravlagen i en stor rostfri bunke. Flå sillen och lägg den i lagen över natten i kyl eller kallt skafferi. Fiska upp silen och låt den rinna av.
- Blanda samman alla ingredienser till senapssåsen utom oljan och dillen. Vispa ner oljan lite i taget. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl 2-3 dagar.
- Vänd ner dillen ett par timmar före servering.