Seitan

Seitan är en fenomenal proteinkälla för vegetarianer som är rolig at göra själv hemma. Här hittar du en mer utförlig beskrivning. Den exakta proportionen mellan vatten och mjöl varierar något – precis som med vanliga degar. Den här atsen ger ungefär 200 gram seitan

Du behöver: 

10 dl vetemjöl
3 dl vatten
1 1/2 l buljong

Gör så här: 
  1. Blanda vetemjöl och vatten till en jämn deg och knåda den tills den blir elastisk, ca 5 minuter. Tillsätt mer vatten om degen verkar för hård. Täck över degen med plastfolie och låt vila 30 minuter (under tiden kan du knåda en ny deg om du vill ha mer seitan).
  2. Tappa upp ljummet vatten i diskhon eller i en stor skål och sänk ned degen i vattnet. Knåda degen väl tills vattnet blivit mjölkvitt och ogenomskinlig och byt sedan vatten. Fortsätt knådningen under flera vattenbyten tills vattnet inte längre färgas vitt och degen har förvandlats till en trådig, gulaktig massa, det tar ca 10 minuter och 10-15 vattenbyten.
  3. Dela glutenblandningen i två delar och forma till bollar. Låt vila tio minuter.
  4. Koka upp buljongen. Lägg ner bollarna och låt dem sjuda under lock i 50 minuter. Ta upp seitanet och skär det i strimlor eller bitar beroende på vad du ska använda den till och låt svalna i buljongen. Den färdiga seitanen kan nu förvaras i buljongen flera dagar i kylen innan användning.

Bild för Margit Richert
2008-02-11
Av

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
2013-11-05