"Sefardiskt" nyårslamm

Receptmakare: Isobel Hadley-kamptz

Portioner: färre än man kan tro, men ca 4-6

Tid: 3,5-4 timmar

Eftersom jag inte är sefard ska etiketteringen tas med viss, tja, sälta, men jag inbillar mig att det här skulle kunna vara sefardiskt. Men det är honungen som gör det till nyårsmat.

  • ca 2 kg lammrygg
  • Ett nät schalottenlök
  • 10klyftor vitlök
  • 2-3 deciliter fruktigt oekat vitt vin
  • Kryddblandning på:
  • hel kryddpeppar, kardemummafrön, hel spiskummin, hela korianderfrön, hela svartpeppar, ca 1/2 tsk av varje+ ett par nejlikor och en liten bit torkad chili
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl gula russin
  • 1/3 dl flytande honung
  • olivolja (+ smör om man inte kör ren kosher)
  • Till servering:
  • Couscous
  • Pistaschnötter
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Rosta kryddorna i torr panna tills köket luktar fantastiskt och mortla.
  3. Klappa in lammet med kryddorna och timjanen.
  4. Skala alla lökarna/vitlöksklyftorna.
  5. Bryn lammet rätt hårt runt om i en gjutjärnsgryta (som har ett lock) i (smör och) olivolja. Häll av fettet.
  6. Lägg lökarna under och runt lammet. Häll på vinet. Häll/stryk ut honungen ovanpå köttet. Sätt in grytan utan lock i 30 minuter.
  7. Sänk värmen till 150°C och lägg på lock. Kör i 2-2,5 timmar till. Ha i russinen efter 1 timme.
  8. Servera med couscous med pistaschnötter.

Bild för Isobel Hadley-Kamptz

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz