Saltade citroner

Du kan också krydda dina saltade citroner: korianderfrö, fänkålsfrö, svartpeppar, kryddpeppar lagerblad, chili, kanelstång eller kardemummakärnor är exempel på vad som kan varvas mellan lagren. Kryddorna, framför allt chili och vitlök, funkar ungefär som pepparroten vid en vanlig inläggning och minskar risken för mögelbildning. Citronerna får även ett skyddande "lock" av att oljan flyter upp.


Portioner: 10 citroner, en 2-litersburk
Tid: 20 minuter + 4 veckor
Du behöver: 

10 små ekologiska citroner
10 små ekologiska citroner (saften)
6 citronblad (ersätt med kaffirlime)
600 g grovt havssalt
6-8 klyftor vitlök
2 dl olivolja
Vatten (att fylla upp med)
Extra salt

Gör så här: 
  1. Skölj och skrubba citronerna riktigt rena med en borste. Kryssa dem djupt, nästan hela vägen igenom, så att de bara sitter ihop vid fästet. Öppna skåran och salta innanmätet.
  2. Rengör och sterilisera glasburk, lock, spänne och ring i kokande vatten.
  3. Häll lite salt i botten av burken och packa citronerna så tätt du kan utan att de trycks sönder. Salta mellan lagren och varva med vitlöksklyftor och väl avsköljda citronblad.
  4. Avsluta med att pressa citronsaften över alltihop. Fyll på med olivoljan och tillsätt sedan vatten så att lagen täcker citronerna ordentligt.
  5. Ställ i rumstemperatur. Vänd burken upp och ned (så ofta du kommer ihåg det) så att allt blandas och saltet lättare löses upp. Håll koll på att citronerna inte flyter upp över ytan, då är det större risk att de blir dåliga. Tryck ner dem i så fall och fyll på med ett skyddande lager salt.
  6. Efter en månad är citronerna färdiga. Skölj av saltet, hacka ner dem i en couscoussallad med lax och fänkål, använd i en saffransdoftande lamm- eller kycklingtagine eller något annat gott. Påstås hålla i allt från ett halvt till två år, men efter några månader har du nog ändå snaskat upp dem.

Bild för Anna Billing
2012-02-09
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing