Salsiccias och gräddkokt falsk fänkål

Är det någon humor som aldrig går ur tiden så är det att skickligt imitera någon som är väldigt känd. Leif GW Persson är ett tacksamt objekt, liksom drottning Silvia och förre statsministern Göran Persson. Dessvärre kräver skicklig imitation just skicklighet, och saknas denna egenskap är det ofta lämpligare att avstå från humor, eller – om man nu nödvändigtvis måste skämta – satsa på något enklare, som att härma någon som kommer från landet. Fänkål till exempel.

Salsiccias och gräddkokt falsk fänkål

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 30 min

  • 1 huvud spetskål
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde (15% fett)
  • 1 msk ljus sirap
  • 4 stora salsiccias med mycket kött och vitlök
  1. Plocka bort de yttersta slappa bladen, skär bort en bit av den hårda rotstocken och strimla kålen ytterst fint för hand eller ännu hellre i matberedare.
  2. Krossa fänkålsfröna i mortel tillsammans med en rejäl nypa flingsalt.
  3. Smält en klick smör i en stekpanna, fräs varsamt fänkålsfröna, tillsätt vin och strimlad kål och fräs under omrörning. Efter någon minut, tillsätt grädde och sirap. Låt puttra ihop och smaka av med peppar och salt.
  4. Servera med stekta eller grillade salsiccias och kokt potatis.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren