
Salsiccias och gräddkokt falsk fänkål
Är det någon humor som aldrig går ur tiden så är det att skickligt imitera någon som är väldigt känd. Leif GW Persson är ett tacksamt objekt, liksom drottning Silvia och förre statsministern Göran Persson. Dessvärre kräver skicklig imitation just skicklighet, och saknas denna egenskap är det ofta lämpligare att avstå från humor, eller – om man nu nödvändigtvis måste skämta – satsa på något enklare, som att härma någon som kommer från landet. Fänkål till exempel.
Salsiccias och gräddkokt falsk fänkål
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 30 min
- 1 huvud spetskål
- 2 msk fänkålsfrö
- 1/2 dl torrt vitt vin
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde (15% fett)
- 1 msk ljus sirap
- 4 stora salsiccias med mycket kött och vitlök
- Plocka bort de yttersta slappa bladen, skär bort en bit av den hårda rotstocken och strimla kålen ytterst fint för hand eller ännu hellre i matberedare.
- Krossa fänkålsfröna i mortel tillsammans med en rejäl nypa flingsalt.
- Smält en klick smör i en stekpanna, fräs varsamt fänkålsfröna, tillsätt vin och strimlad kål och fräs under omrörning. Efter någon minut, tillsätt grädde och sirap. Låt puttra ihop och smaka av med peppar och salt.
- Servera med stekta eller grillade salsiccias och kokt potatis.
Kommentarer
Fina fina recept, snygga bilder, och bara SÅ underbart jäkla KUL! Du gör min dag Lotta! Kunde man ansöka om att få bli din kompis skulle jag hänga på låset.
Sara
Bilderna i din blogg är helt fantasiska, men blir hungrig även om man inte ens är hungrig! :-)
Men snälla, matlagningsgrädde är världens värsta fusk... köp riktig grädde och spä ut den med vatten efter hur fet du vill ha den.
Ser jättehärligt ut! Jag blir dock lite förbryllad. Har aldrig hört talas om "fejkfänkål", finns det något särskilt skäl att inte använda riktig fänkål, eller var det bara en formuleringstwist på ett finurligt recept? :)
Det finns ett jättebra skäl att inte använda riktig fänkål – den enda fänkål som finns att köpa i svenska butiker just nu är långväga importerad och dyr som skam. Spets- och vitkålen är både billigare och bättre!
Tack för inspirationen!
http://leifsmat.blogspot.com/2009/04/graddkokt-fankol.html
Jag har aldrig ätit riktiga salsiccias - de enda jag provat är typ Scans... jag antar att det är stor skillnad smak (och konsistens)-mässigt? :P
Skillnaden är milsvid. Vi talar om två helt olika sorters livsmedel. Riktiga salsiccias ska köpas råa. De ska innehålla rent kött, ister, kryddor och ingenting annat. Ingen hud, ingen läpp, inga nitriter, inga inälvor och absolut ingen potatisstärkelse. Korvarna skära och sladdriga när man köper dem, och bullar sedan upp sig när man steker dem länge och på låg värme.
Var bor du? Vi ska allt hitta en riktig korv till dig. Såhär kan du inte ha det.
Jag har inte heller salsiccias i stan. Inte korv, inte tallrikar, inte ramslök, varför bor jag här egentligen? Griskind kan man glömma, anklever är okänt. Fast det är klart, vi har slåttergubben runt hörnet. Och Stjärnhovs-tryffeln.
På slåttergubbe och stjärnhofs-tryffel kan man komma långt. Jag har ingenting av detta. Och ramslök är uppriktigt sagt inte så hemskt märkvärdigt om du frågar mig.
Deppa inte! Läs den gamla humoristen Brillat-Savarin! Det piggar alltid upp tycker jag.
Den här kålen blev en blixtförälskelse. Tro bara inte att man måste äta den till salsiccias.det går utmärkt med kalvkoltlett eller kycklingbröst eller lamm eller - vad har jag i kylen egentligen..
Sidor