Salladsknyten med havtorn och friterad schalottenlök

Mat blir nästan undantagslöst skojigare om den slås in i paket. Det enklaste och nyttigaste sättet är att bara svepa ett salladsblad runt en smakrik fyllning. I Korea kallas salladsrullarna ssäm och ett så svårstavat namn ger förstås en extra krydda. Den här varianten passar bäst att servera på informellt vis. Ställ bara fram alla tillbehör i skålar och låt alla komponera sin egen munsbit. Sedan gäller det bara att du får i dig knytet utan att förlora för mycket av fyllning (och värdighet), men det är inte riktigt mitt problem.

Enligt min ringa mening är fraset från friterad lök det som gör salladsknyten till små sensationer. Naturligtvis kan du ge dig själv dispens att använda så kallad "dansk rostad lök" från vanliga butiker. Men schalottenlöken blir så ljuvligt bittert aromatisk när den friteras. Första uppgraderingen är att snoka upp friterad schalottenlök i asiatiska affärer. Se till att välja en sort som är ordentligt paketerad, då minskar risken att den är härsken. Den är superbra att krossa lätt och vända ner i köttbullssmet och färsbiffar för mustig löksmak.

Redo för överkurs? Naturligtvis blir det godast att fritera schalottenlöken hemma själv. Skala och skiva schalottenlöken, det är viktigt att att skivor är lika tjocka, annrs bränss tunnare bitar. Om du tycker att det är lite knepigt att få till ringar,  är det bra att halvera löken på längden först. Halvringar är enklare att få till. 

Fritera löken i en bra olja (Malins fettskola leder dig rätt) på ca 135 grader. Lite lägre än vanligt alltså. Använd en liten djup kastrull. Det innebär också att du kan fritera lite mer åt gången. Prova dig fram med en bra termometer till hands. Det tar 4-8 minuter tills löken är gyllene och krispig. Låt löken rinna av på hushållspapper. Om du vill kan du sen höja temperaturen på oljan och ge den avrunna löken en extra värmeknepp på ca 175 grader ett par sekunder. Låt rinna av igen, förstås. Friterad schalottenlök håller stilen ett par dygn, om du förvarar den tätt och torrt, gärna på hushållspapper. 


Portioner: 4 som smårätt
Tid: ca 30 minuter
Du behöver: 

 
200 g (2 stora) morötter
250 g (1/2 liten) kålrot
1 näve myntablad
1 näve korianderblad
1 dl halvtinad havtorn (finns i frysdisken

DRESSING:
1-2 små asiatiska schalottenlökar (eller 1 klyfta vitlök)
1 liten röd thaichili (ca 4 cm)
2 tsk socker
2 krm salt
1/2 dl (2 stora) nypressad lime
1 msk asiatisk fisksås

TILL SERVERING:
8 stora salladsblad, t ex Cosmopolitan
lite kalla rester av kyckling, tempeh, fisk, tofu, quorn eller gris
friterad schalottenlök, finns färdig på asiatiska butiker
ev krossade rostade makadamianötter eller jordnötter

Gör så här: 
  1. Skala och strimla rotsakerna så fint du kan, enklast med mandolin. Du kan också använda fina rivskivan på en matberedare.
  2. Skala lök eller vitlök och skiva tunt. Skiva chilin tunt, kärnorna ska vara med. Mortla lök, chili, socker och salt till riktigt fint mos. Rör ner limejuice och fisksås. Jag brukar blanda dressingen direkt i morteln.
  3. Vänd runt rotsaker och havtorn med dressingen och låt dra. Det här kan förberedas i god tid. Spara dock lite av dressingen att droppa över köttet.
  4. Blanda rotsaker med nyskurna örter och havtorn före servering. Arrangera rotsaker, kött, nötter och schalottenlök på stora fina salladsblad. Rulla ihop och ät!

Bild för Lisa Förare Winbladh
2015-12-01
Av
Fotograf
Lena Koller

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh