Sallad i sallad med mynta, cashew och puffat ris

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 6

Tid: 45 minuter

Ska man äta från klockan 20.00 den 31 december fram till klockan 02.30 den 1 januari kan det vara bra att låta gästerna inta förrätten stående. Man vill ju inte att någon ska få blodpropp i benet. I denna rätt stoppas mynta och grönsaker tillsammans med rostade nötter och friterat ris ner i salladsblad som därefter äts med händerna. På bilden har jag använt blad av endiv, men det går lika bra eller bättre med cos- eller isbergssallad (de inre bladen).

  • 1/2 dl okokt vitt ris
  • 1/2 dl frityrolja
  • 1/2 dl cashewnötter
  • 1 kruka mynta
  • 1 näve sockersnappsar
  • 1/2 gurka
  • 1 knippe ärtskott
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 lime
  • 1 röd chilifrukt, medelstark
  • 1 tsk socker
  • 5 endiver eller 3 huvud cos-sallad eller 2 huvud isbergsallad
  1. Hetta upp frityroljan i en stekpanna. Dra på fläkten på högsta blås och tillsätt det okokta riset. Fritera tills riset svällt upp till knäckiga puffar, ta från värmen och låt rinna av på hushållspapper.
  2. Rosta nötterna i torr panna och hacka fint. Blanda med riset.
  3. Plocka myntan på alla blad. Strimla sockersnappsarna fint. Klyv och kärna ur gurkan innan du strimlar den med osthyvel eller potatisskalare. Skär bort de nedre stjälkarna från ärtskotten.
  4. Rör samman olivolja, sesamolja, soja, pressad lime, finhackad chili och socker, och blanda dressingen med grönsakerna.
  5. Plocka bladen från salladshuvudena, lägg med den kupade sidan nedåt på ett stort fat och fyll bladen med grönsaker, mynta, ris och nötter. Ät med händerna.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"3520","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-86","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"375","title":"p10502351","alt":""}}]]

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren