Sallad i sallad med mynta, cashew och puffat ris
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 6
Tid: 45 minuter
Ska man äta från klockan 20.00 den 31 december fram till klockan 02.30 den 1 januari kan det vara bra att låta gästerna inta förrätten stående. Man vill ju inte att någon ska få blodpropp i benet. I denna rätt stoppas mynta och grönsaker tillsammans med rostade nötter och friterat ris ner i salladsblad som därefter äts med händerna. På bilden har jag använt blad av endiv, men det går lika bra eller bättre med cos- eller isbergssallad (de inre bladen).
- 1/2 dl okokt vitt ris
- 1/2 dl frityrolja
- 1/2 dl cashewnötter
- 1 kruka mynta
- 1 näve sockersnappsar
- 1/2 gurka
- 1 knippe ärtskott
- 2 msk olivolja
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk japansk soja
- 1 lime
- 1 röd chilifrukt, medelstark
- 1 tsk socker
- 5 endiver eller 3 huvud cos-sallad eller 2 huvud isbergsallad
- Hetta upp frityroljan i en stekpanna. Dra på fläkten på högsta blås och tillsätt det okokta riset. Fritera tills riset svällt upp till knäckiga puffar, ta från värmen och låt rinna av på hushållspapper.
- Rosta nötterna i torr panna och hacka fint. Blanda med riset.
- Plocka myntan på alla blad. Strimla sockersnappsarna fint. Klyv och kärna ur gurkan innan du strimlar den med osthyvel eller potatisskalare. Skär bort de nedre stjälkarna från ärtskotten.
- Rör samman olivolja, sesamolja, soja, pressad lime, finhackad chili och socker, och blanda dressingen med grönsakerna.
- Plocka bladen från salladshuvudena, lägg med den kupade sidan nedåt på ett stort fat och fyll bladen med grönsaker, mynta, ris och nötter. Ät med händerna.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"3520","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-86","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"500","height":"375","title":"p10502351","alt":""}}]]