Saftig örtkyckling för påskbuffén

Det är dags för mitt tredje bidrag till påskbuffén i år. Tidigare har jag skrivit om Deviled Eggs och Inlagd lax.

Dagens rätt är en kyckling som går alldeles utmärkt att servera lite ljummen. Jag tycker en örtsmakande kyckling är otroligt vårigt och passar finfint på påskbuffén. Skippa de torra kycklingbrösten och lär dig ta hand om hel kyckling istället. Du får i regel ett mycket saftigare resultat och att du tillagar maten med skinnet på gör också en hel del för smaken.

Du kan så klart också laga kycklingen på grillen. Rigga upp för indirekt grillning och använd väldigt lite kol.


Portioner: 4 eller buffé
Tid: 1 timma
Du behöver: 

1 hel kyckling, gärna ekologisk
50 g smör, rumstempererat
1 paket fryst provencalsk örtblandning (jag tycker den är förträfflig att ha hemma)
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk nymald svartpeppar
salt
3 dl vitt vin (kan ersättas med vatten)
lite maizenaredning

Gör så här: 

Knäpp på ugnen på 200°C, kör inte med varmluft. Blanda smör, hälften av örterna, pressad vitlök, citronsaft och svartpeppar i en skål med hjälp av en gaffel.

Dela kycklingen på mitten och platta till varje halva genom att dra benen nedåt. Vi vill att halvorna är ungefär jämntjocka för då blir låren och brösten klara samtidigt. Det blir de inte om du lägger in kycklingen som den är i ugnen och i synnerhet inte om de ligger i en form med höga kanter.

Skär sedan ett litet snitt i skinnet strax ovanför låret och fördela smörblandningen under skinnet både på lår och bröst på båda halvorna. Försök sprida ut smöret jämnt under skinnet. Ett satans kladdande är det.

Lägg kycklinghalvorna på ett galler med skinnsidan uppåt och salta skinnet lite lätt. Under gallret ställer du någon typ av tråg att samla upp vätskan som rinner från kycklingen. I tråget häller du också vinet.

Ugnsstek kycklingen i 35 minuter eller tills innertemperaturen i brösten är 65°C. Jag föredrar att gå på temperaturen då det blir mer exakt så. Skulle det se ut att börja torka ut i tråget under kycklingen så kan du tillsätta en deciliter vatten.

När kycklingen är klar knäpper du av ugnen. Häll vätskan från tråget i en kastrull och låt under tiden kycklingen stå lite på eftervärme i ugnen. Reducera skyn tills ungefär 2-3 dl återstår. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att hälla ner resten av de frysta örterna och red av lite försiktigt med maizenaredning.

Dela upp kycklingen och lägg på ett fat. Se till att göra några snitt i brösten och låren också. Häll sedan över örtsåsen. Kycklingen kan mycket väl serveras lite ljummen.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson