Rysk fiskrätt

Receptmakare: Anders Öhman efter Carl Butler

Portioner: 4

Tid: 1 timme

Den här rätten kändes helt genuin, matig och smakrik med fina konsistenser. Fin smakbrytning mellan den brynta svampen och den feta, lätt syrliga såsen. Jag har fått en tvingande order av kära hustrun att denna rätt ska ätas ofta här hemma. Jag har lovat att lyda med lätt hjärta.

  • 400 g torsk eller annan fast, vit fisk
  • 3 ägg
  • 300 g champinjoner
  • 300 g (1 1/2 burk) smetana
  • panko (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
  • riven ost
  • smör
  • olja
  • salt, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Kokt potatis
  • Grönsaker
  1. Hårdkoka två av äggen. Kyl i kallt vatten, skala och skiva.
  2. Skiva champinjonerna och stek dem i torr stekpanna så de tappar det mesta av vätskan och får en kraftigt brynt yta. Klicka därefter i smör och bryn till perfektion.
  3. Dela fisken i portionsbitar. Dubbelpanera: vänd i saltat vetemjöl och därefter i uppvispat ägg och sist i skorpmjöl eller allra helst panko som ger överlägsen panering.
  4. Lägg fisken i en form och toppa med äggskivor och svamp.
  5. Rör ut lite drygt en halv tesked salt och rejält med svartpeppar i smetanan och klicka ut över fisken.
  6. Strö över riven, smakrik ost (jag hade manchego hemma) och grädda i ugnen tills osten får fin färg. Servera med kokt, mjölig potatis, gärna pressad.