
Rotfruktspannkaka med chèvre och lönnsirap
”Och inte pannkakor till middag”, var det sista vår mamma brukade säga till pappa de dagar han skulle hämta efter dagis för att hon skulle jobba sent. ”Pannkakor, närå”, svarade pappa och sen stekte han våfflor istället. Varför just kvinnor känner sig odugliga som föräldrar när de serverar pannkaka till middag vet jag inte. Vad jag vet är att morötter och palsternackor är proppfulla med präktiga fibrer och vitaminer, och att lönnsirap och varm chèvre tar rotfrukter till nya höjder. Tillhör du den duktigaste sortens förälder kan du kapa alla associationer till oansvariga pannkakor genom att kalla den här rätten rotfruktskaka. Dock inte när barnen hör.
Rotfruktspannkaka med chèvre och lönnsirap
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 30 min
- 3 ägg
- 1 1/2 tsk salt
- 3 dl dinkelsikt
- 5 dl mjölk
- 3 – 4 morötter
- 1 – 2 palsternackor
- ca 150 g chèvre
- lönnsirap
- Sätt ugnen på 225° C.
- Vispa upp äggen. Tillsätt salt och hälften av mjölken, vispa i mjölet, och tillsätt resten av mjölken.
- Skala och riv rotfrukterna fint och rör ner i smeten.
- Fodra en långpanna eller stor form med bakplåtspapper, häll i smeten och grädda ca 20 minuter eller tills pannkakan ser klar ut.
- Ta ut, lägg på chèvren i bitar eller tunna skivor och in med hela klabbet i ugnen igen, ca 2 minuter så att osten hinner bli aningen varm utan att smälta.
- Servera med lönnsirap och en sallad, exempelvis nålfint strimlad spets- eller vitkål som du stekt hett och ytterst hastigt i olja och sedan vänt i rostad kokos och strimlade aprikoser.
Kommentarer
Fetaost absolut – om du väljer en lite krämigare typ. Jag brukar rekommendera Mevgal. Delia är också mycket bra. I tredje hand slår jag till på Zetas ekologiska. Aldrig, aldrig Apertina.
Delicious! Men för oss som förätit oss på chèvre, rekommenderar du nåt annat? Typ en fetaost?
Ser och låter otroligt gott. Skulle kunna tänka mig detta till tunn tunnskivad lammfiol och en fräsch tomatsallad. (dock utan sirap) Tack för din inspiriation.
/rolf
Låter otroligt gått. Måste pröva dessa pannkisar till middag i morgon. Tror att det blir lätt att samla skocken.. utan tjat.
verkar sjukt gott detta, måste bara prova nån gång!!!!!!
Kör hårt vänner! Själva åt vi upp resterna från gårdagens pannkaksmiddag till frukost. Uppstekt pannkaka så att säga. Utsökt, tyckte vi.
Oh, det här kanske blir dagens middag!
Pannkakslåda: Strimla överblivna pankisar, lägg i en smord form slå på pannkakssmet,grädda i ung tills den har stannat. Detta kan även göras av vanliga pannkakor men då kan man blanda in lite dagsgammalt bröd och råsocker och lite kardemmuma otroligt gott, som en halv bröd och pannkakspudding ska endast ha tillbehör som en god sylt och iskall mjölk.
/rolf
Tack, det här var gott, funkade väldigt bra med den salladen. Blev så sugen på kokoskakor så det fick bli några på en gång.
Roffe, Kent, tack!
Var tvungen att laga direkt jag såg, och den var ju suverän! Och här har man gått och himlat med ögonen för ynklig polenta och sånt ...
Tilltalade tom svull- och barngommen som var hemma på besök, trots att jag glömt lönnsirapen (min kommentar "Ta strösocker då, unge!" bemöttes bara med ett föraktfullt ögonkast)! Kommer att bli en stor hit i studentkretsar i Lund.
Såhär förstådd har jag inte känt mig på evigheter.
Jag vet, o min kockguru, jag vet. Spöstraff till dem som kallar sig för gourmand och använder Apetina! Aldrig innanför min tröskel, so help med God.
Jag kan bara bekräfta att pannkakan smakade riktigt bra. Den halvsmälta chevren höll hand med det rotfruktiga i pannkakorna ända ner i graven.
Kan också rekommendera att prova pannkakorna med fetaost och kvittenmarmelad.
Vilken fantastisk sida, så mycket inspiration! Och det här receptet måste testas pronto!
kan man få en topp-tre på chevrén också..? Hör itne till det jag köper så ofta, men banne mej att jag ska testa detta!
Om det fanns så många som tre olika fabrikat av chèvre att välja bland i en normalstor svensk mataffär skulle jag gärna rangordna dem för dig...
Mitt råd är att undvika all chèvre utan skinn, som ibland säljs som en "färskare" form av chèvre. Den är nämligen karaktärslös och sur. Välj också bort chèvre som mognat alltför mycket och bildat en tjock och rinnig kant innanför skinnet (gott i många sammanhang men inte så lyckat just här). Och om du köper chèvren i skivor, se till att du inte väljer "stumpen" som är torr och hård.
Jag tycker att Falubygdens chèvre är ett bra val för matlagning. Lycka till!
Köpte en gång i Hötorgshallen en bit som kan ha varit chevré eller annan getost .. den smakade hur som helst ljuvligt som ett ulligt sommarmoln.Kanske lika bra att söka sej till källan för allt gott och skippa mellanhänder i form av förpackat på ICA?
Du känner mig, Eva. Och jag säger inte nej därtill.
Du är min nya idol! Underbar sida, blir hungrig och matlagningssugen bara jag SER dina inlägg. Dessutom har du snott det klart roligaste bloggnamnet - rackarns att jag inte kom på det själv ;) Tack tack!!
Lagade till pannkakan i exilen på Island, utan vare sig dinkel, palsternackor eller chevre som inte fanns att uppdaga ens i de största och välsorterade livsmedelsaffärerna. Blev jättegott ändå på morötter, kål och juliennerad potatis, toppad med halvsmält brie. Ser fram emot att laga om receptet hemma i Sverige i sommar!
Det krävs uppfinningsförmåga för att kunna laga mat på Island. Heja dig!
Underbart recept, verkligen en ny dimension på ugnspannkaka!!
piano keyboard...
Hello :) I bookmarked this site. Thanks heaps for this!... if anyone else has anything, it would be much appreciated. Great website Super Pianoforte Links http://www.en.Grand-Pianos.org Enjoy!...
Sidor