Rosig rabarber med libbstickekräm

Den här enkla men sofistikerat kryddade rätten tillägnar jag Robin och Agnes, genierna på Malmö-krogen Tryne till knorr som lärde mig veta hut. Eller rättare sagt: aldrig mer ifrågasätta att rabarber och libbsticka är en klockren kombination. Hjärnan är helt med på noterna eftersom libbstickans kardemummatoner bildar en smakbrygga till den älskliga rabarbern

Det är faktiskt lite vanskligt att laga rabarber eftersom det är svårt att beräkna sockermängden i förväg. Därför, och av andra många anledningar, tycker jag att det är en god anledning att alltid ha en flaska sockerlag i sommarskafferiet. Då kan du snabbt slå i en skvätt simmig lag i kompott som är för sur. Eller stänka några droppar på skivade sommarfrukter.

När hösten nalkas kan du laga exakt samma rätt med syrliga äpplen. De kräver lite längre tillagning och en dos pressad citron, men annars kan du använda samma recept. Senare på hösten kan du använda päron och smaksätta yoghurten med torkade frön av libbsticka. Se bara till att fruktkompotten är mycket smakrik och syrlig, libbstickan kräver tufft motstånd för att inte dominera sönder rätten.

OBS! Se till att grädden är väl kyld och vispa gärn för hand. Det blir både godare och lenare. Du kan spara libbstickekrämen i kyl några timmar, men den är godast nygjord eftersom smakämnen frigörs ur grädden när den vispas.

PS. För att vi som driver Taffel inte ska behöva betala för att driva sajten är det viktigt att vi har många läsare. Om du gillar det du läser här blir vi superglada om du delar det på Facebook och Twitter. Eller tipsar dina vänner på annat sätt. Tack på förhand! <3


Portioner: ca 6 (du får kompott över)
Tid: 20 minuter plus avsvalning
Du behöver: 

1/3 tsk kardemummafrön
1/2 knubbig vaniljstång
4 dl vatten
3 dl strösocker
1 msk pressad citron
800 g späd rabarber, gärna vinrabarber
några droppar rosenvatten

Libbstickegrädde:
2 dl vispgrädde, 40 %
1 dl tjockyoghurt
1/2-1 msk ljus honung
finrivet skal av 1/4 citron
1-2 tsk nålstrimlad libbsticka

Gör så här: 

Gör rabarber i god tid:

  1. Rosta kardemumma fröna i torr panna på låg medelvärme tills de doftar, det tar någon minut. Krossa grovt i mortel. Snitta vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna med en vass kniv.
  2. Lägg vaniljskida, skrap socker och vatten i en vid kastrull. Koka upp och sjud sakta i 10 minuter. Lägg ner rabarbern och koka upp. Låt sjuda någon minut tills rabarbern mjuknar lite och dra åt sidan. Eftervärmen räcker för att rabarbern ska bli färdig.
  3. Smaka av med rosenvatten en droppe i taget. Låt svalna. Serveras rumstempererad med sval libbstickegrädde till.

Gör Libbstickekrämen:

  1. Rör samman yoghurt och honung lite slarvigt. Bry dig inte om att honungen bilder hårda klumpar, den blir mjuk när blandningen fått stå ett tag.
  2. Vispa grädden till mjukt skum. Vänd samman med honungsyoghurt och övriga ingredienser. Låt stå svalt minst en kvart, gärna längre.

 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh