Rökt kanadagås på råraka

Kanadagås, kan man äta det? Ja det kan man verkligen. För ett tag sedan rökte jag bröst och ett par lår från fem kanadagäss och smaken blev fenomenalt fin. Tillsammans med råraka, pepparrot och syltad rödlök blev det en fin liten rätt som både kan fungera som förrätt och huvudrätt, beroende på hur mycket man serverar.

Nu är det inte skitenkelt att komma över rökta kanadagåsbröst så du kan så klart ersätta det med någon annan rätt så hårt rökt köttbit av något slag. Tänk på att det mesta rökta vi köper i vanliga affärer är rätt så värdelöst så det kloka är att skaffa sig egna rökmöjligheter och börja röka själv.


Portioner: 4
Tid: 1 timme
Du behöver: 

1 rökt bröst från kanadagås
0,5 kg potatis
2 dl riven vällagrad ost
2 äggulor
0,5 dl mjöl (funkar väldigt bra med glutenfri mjölmix)
salt och peppar
rikligt med smör för stekning av rårakor
1,5-2 dl nyriven pepparrot
0,5 dl finhackad gräslök
4 små rödlökar, skalade
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 msk socker
0,5 tsk hela korianderkorn
1 dl creme fraiche utrörd med 2 msk vatten

Gör så här: 

Häll vatten och vinäger i en liten kastrull och tillsätt också koriander och socker. Koka upp och häll lagen över de små skalade rödlökarna. Låt stå i minst en timma men allra helst ett par dygn.

Riv potatisen grovt och blanda med äggulor och mjöl. Salta och peppra. Dela upp i åtta små högar och stek på medeltemperatur i rikligt med smör tills ytan är gyllene.

Lägg sedan ihop rårakorna två och två med lite riven ost emellan och stek försiktigt tills osten har smält mellan rårakorna.

Servera genom att lägga upp ostrårakorna på tallrikar. Lägg på några skivor av rökt gåskött och toppa med creme fraiche, gräslök och rejält med pepparrot. Lägg också dit några klyftor av den syltade löken.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson