Rödbetsplättar med kummin och ädelost

Världens enklaste ta-tillvara-recept. Det utgår nämligen från ägg och valfri växtrest, i detta fall kokta rödbetor. Funkar även finfint med andra rotfrukts- eller kålrester, oavsett om de är kokta, ugnsbakade eller rårivna. Det är egentligen bara en slätmixad rödbetsomelett som är stekt i plättstorlek, så det är hur enkelt som helst. För en mer matig rätt kan du lägga till en näve goda bönor, rostade morötter, helt bovete, gröna linser eller puylinser.


Portioner: 2
Du behöver: 

Rödbetsplättar
2 st mellanstora rödbetor 
3 ägg
En knivsudd bakpulver
1 tsk kummin
God olivolja
Smör
Salt, nymald svartpeppar

Tillbehör
Rucola och/eller färsk spenat
Ädelost eller valfri grönmögelost
Frön av valfri sort, tex solros eller pumpafrön
Agavesirap, flytande honung eller lönnsirap

Gör så här: 
  1. Skiva betorna grovt. Lägg i en liten kastrull och fyll på vatten så det precis täcker. Tillsätt kummin, en nypa salt och koka tills betorna är genommjuka. Häll av vattnet och låt betorna svalna något.
  2. Lägg betorna i en hög mixerskål och mixa med stavmixer tills slätt. Tillsätt ägg, 1 msk olivolja och bakpulver och mixa till en slät smet. Blir det för tjockt kan du spä med lite vatten till omelettkonsistens. Dra över lite nymald svartpeppar.
  3. Rosta frön i en torr stekpanna tills de "poppar" och är lätt gyllene. Häll fröna i en skål och sätt tillbaks pannan på plattan.
  4. Häll en skvätt olivolja och smör i stekpannan. Klicka ut omelettsmet till små plättar. Låt steka tills små "prickar" uppstår och ytan är fast. Vänd och stek andra sidan också.

Servering: Lägg sallat i botten av en tallrik, toppa med plättar och smula över lite ädelost. Ringla över sirap, strössla över rostade frön och hugg in.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson