Risotto med blomkål och salta mandlar
Blomkål är inte bara en god och vacker kålsort. Det är ett väldigt trevligt efternamn också.
Risotto med blomkål och salta mandlar
Receptmakare: Lotta lundgren
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
- 25 g smör
- 1 stor gul lök
- 4 dl arborioris
- ca 5 dl lantbuljong
- 1 tsk kardemumma (hela frön)
- 1 tsk kummin (hela frön)
- 1 burk kokosmjölk
- 1 litet blomkålshuvud eller stor klubba broccoli (eller hälften av varje)
- flicknäve salta mandlar
- Limehalvor till servering (obligatoriskt).
- Rota fram din tjockbottnade kastrull. Hacka löken och fräs i smör på låg värme ett par minuter eller så.
- Tillsätt det okokta riset och låt det steka med en stund under omrörning.
- Koka under tiden upp buljongen i separat kastrull. Håll buljongen sjudande. Ta en slev buljong och häll den över risfräset (det ska bubbla och fräsa – höj temperaturen om så icke är fallet). Låt buljongen koka in i riset under omrörning innan du tillsätter en ny.
- Rosta samtidigt kardemumma och kummin i torr stekpanna tills det ryker lite. Krossa i mortel och tillsätt.
- Skär ner blomkålen/broccolin i små buketter.
- När riset mjuknat på utsidan men fortfarande har en del hård kärna kvar och risotton fått lagom fast konsistens, tillsätt kokosmjölken, sänk värmen och smaka upp med salt och peppar. Lägg blomkålsbuketterna ovanpå risotton, lägg på ett lock och ta från värmen några minuter senare när blomkålen ångkokats klar och kokosmjölken puttrat in något (en risotto ska flyta ut lite över tallriken).
- Toppa med hackad mandel och servera.
Kommentarer
Jag tänker absolut också testa det här receptet. Verkar mycket lovande! En sak jag undrar över bara: Vad är lantbuljong för något? Kan inte påminna mig att jag stött på det tidigare?
Tack också för en synnerligen njutbar blogg! Har följt dig i ditt tidigare forum och hoppas du fortsätter hålla fanan lika högt här på taffel.se! :-)
Halkade in här och stannar, behöver en sån hemmafru som du. Du verkar väldigt både rolig och nyttig.
Ha en riktigt bra dag!
/Jea
Tack raring och välkommen!
Som vanligt, SVINBRA.
Helvete. Jag blir så sjukt imponerad av personer som tar fram den här typen av recept själva. Hmm...det är lite som en gammal vän till mig, Timo. Han är likadan.....ni bara: LIVIN THE DREAM!
en svårt avundsjuk M.J.
Haha, undrar om M står för Måns?
Tack hjärtat. Hälsa Timo.
Eller Magnus. Tänk om M står för Magnus? Det vore ju nästan för bra för att vara sant. I sådant fall tackar jag en extra gång.
Men oj, vad smaskigt det här verkar för ett risottofreak! Och jag som råkar ha precis alla ingredienserna hemma. Blir lätt en testomgång i morgon!
Lantbuljong är en fin grönsaksbuljong utan glutamat. Biofood och René Voltaire är de två varianterna jag känner till, och så vitt jag begriper är det endast förpackningen som skiljer dem åt. Buljongen är i pulverform. En msk motsvarar en buljongtärning.
Tack snälla för fina ord.
Testade idag. Var lite osäker på kardemumma och kummin blandningen men det blev riktigt gott.
Glömde förstås mandlar, handlar det till nästa gång.
Det är klart det blev gott! Men mandlarna, Jerry. Mandlarna!
Sidor