Risi e bisi: Risotto med gröna ärter
Det var då alldeles förskräckligt vad det skulle regna idag! Och just den här dagen hade vi bokat upp för en somrig picknickfotografering.
Den fick ställas in, förstås, och vi satsar på att det i alla fall ska vara uppehållsväder i morgon förmiddag.
Kylan och regnet påverkar även menyn här hemma. Inte har jag lust att plocka nässlor i rusket och inte blir det någon spontangrillning heller som annars är så härlig i maj.
Men efter att ha sneglat mot Peters risotto kände jag att en riktigt krämig och god sådan med salladslök, persilja, pancetta och gröna ärter skulle sitta fint en dag som denna. Kvällens middag var räddad och jag kan lägga krutet på bakning till morgondagens bilder.
Risi e bisi
Portioner: 4
Tid: 45 minuter
Risi e bisi betyder rätt upp och ner "ris och ärter" på italienska. Den här risotton tillagades och serverades förr i tiden alltid åt dogen av Venedig på S:t Markusdagen den 25 april.
- 4 dl avorioris
- 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
- 1 shalottenlök
- 2 dl vitt vin
- 4 salladslökar
- 2 1/2 dl gröna ärter (tinade)
- 150 g rökt sidfläsk eller pancetta
- 4 msk slätpersilja
- 4 msk smör
- 1 1/2 dl riven parmesanost
- Neutral olja till stekning
- Svartpeppar
- Värm oljan i en tjockbottnad gryta samtidigt som du kokar upp buljong i en separat kastrull.
- Fräs skivad shalottenlök med tärnad pancetta eller bacon och hackad persilja på medelvärme. Blanda ner riset och låt det steka med övriga ingredienser. Kornen ska inte brynas, bara bli genomskinliga. När de är det häller du i vinet och låter det sugas in i riset.
- Dags för dagens träningspass: Tillsätt den heta buljongen slevvis och rör hela tiden med en trägaffel. Så fort buljongen absorberats häller du på en ny slev.
- Blanda skivad salladslök och ärterna (är de frusna kan du förvälla dem någon minut först i kokande vatten). Låt puttra med i några minuter.
- Blanda i smörklickarna och den rivna parmesanen och lägg på locket några minuter så att risotton får "sätta sig".
- Servera med grovmalen svartpeppar och toppa med lite extra parmesan, gröna ärtskott eller sockerärtskidor.
Kommentarer
Gröna ärter är mums, lite underskattade kan jag tycka. Vi borde införa grand cru-ärtområden i Sverige.
Håller med, vi har ju otroligt fina gröna ärter. Synd bara att de flesta går rätt in i industrin så att det inte är någon färsk ärtsäsong som märks i butikerna. Findus anordnar ärtsafari varje år så att man kan åka och kolla på odlingarna
Det är otroligt konstigt. På somrarna i Finland säljer man ärtor tillsammans med jordgubbarna. Alla jordgubbstånd på torg och utanför stormarknader har nästan lika mycket ärtor som jordgubbar. Man köper 2 liter jordgubbar och en stor påse ärtskidor. Sedan goffar man i sig dom pinfärska ärtorna på vägen hem som godis. Barnen får egna påsar och tycker det är lite kul att pilla fram och äta dom söta ärtorna. Kanske en affärside att prova i sommar?
Detta Finland... ja, det är klart att man vill goffa ärter ur skidan! Jag har faktiskt försökt få fram dem via grossist utan att lyckas. Tror att de flesta ärterna i Skåne odlas på uppdrag av industrin och skördas och fryses in inom loppet av några få timmar.
Lite roligt det där, de tar prover på exakt när ärterna är som bäst, sedan går tröskorna dygnet runt tills allt är skördat. Ser ut som rymdskepp som glider fram i mörkret med sina stora strålkastare. När jag sände radio brukade maskinförarna ringa in och önska låtar bortåt tretiden på morgonen när det blev alltför enformigt i tröskorna :)
Sidor