
Ribollita
Toscansk soppgryta på svartkål, cannellinibönor och bröd. Gör den gärna en dag i förväg. Kålen går att byta ut mot savojkål eller repad grönkål. Att låta en skalkbit parmesan koka med i en soppa, gryta eller köttfärssås ger djup smak och den reder även lite. Tänk på att alltid använda äkta parmesan, den innehåller ingen paraffin.
Tid: 1 1/2 tim
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl olivolja
2 medelstora morötter, tärnade
150 g rotselleri, tärnad
1 burk finkrossade tomater, 400 g
200 g svartkål, finstrimlad
2 burkar cannellinibönor, à 410 g, avrunna och sköljda
1 1/2 l svag kycklingbuljong eller grönsaksbuljong (2 buljongtärningar blir bra)
en skalk parmesan
ca 3 skivor lantbröd, gärna lite torrt (jag använde ljust surdegsbröd)
nymalen svartpeppar
1. Häll olivolja i en kall gryta eller kastrull och lägg ner lök och vitlök. Sätt grytan på högsta värme, vrid ner till medelvärme så snart det börjar fräsa. Fräs under omrörning i 5 minuter. Den här metoden gör att vitlöken inte bränns så lätt.
2. Tillsätt morot och rotselleri och fortsätt att fräsa under omrörning i 10 minuter.
3. Rör ner tomatkross. Låt koka på medelvärme i ca 20 minuter tills den mesta av vätskan har kokat bort.
4. Tillsätt den ena burken bönor tillsammans med kålen. Häll på buljong och koka upp. Lägg ner ostskalken och låt koka på svag värme i 30 minuter.
5. Mixa den andra burken bönor till slätt mos. Rör ner det i soppan.
5. Tärna brödet och tillsätt. Koka i ytterligare 5 minuter.