
Randig morotssoppa med vanilj, citron och kanel
Och medan resten av riket sysselsatt sig med att rasa över bonusar, lägga glasbitar i kyckling, jaga fildelare och lägga upp sitt samliv på internet, så har jag stått i köket och kokat morötter.
Randig morotssoppa med vanilj, citron och kanel
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4 – 5
Tid: 25 min
- 1 kg ekologiska morötter
50 g smör
½ tsk kanel
½ tsk vaniljpuder
1 ½ dl färskpressad morotsjuice (hemgjord eller Brämhults)
1 ½ msk lönnsirap
1 ekologisk citron
- Skala och skär morötterna i bitar, lägg i kastrull och häll på vatten så att det täcks. Lägg på lock och koka morötterna ordentligt mjuka.
- Mixa morötter, vanilj, kanel och smör till puré, späd till lagom soppkonsistens med det smakrika kokvattnet. Smaka av med salt. Håll soppan varm.
- Vispa ihop morotsjuice, lönnsirap, zesten av hela och saften av halva citronen. Häll ned i den varma soppan och rör försiktigt ett varv med slev så att de två morotssopporna blandas lite – men inte helt. Sleva upp på tallrikar och servera.
Kommentarer
Men vad är morotssoppa om inte samliv?
DU ÄR UNDERBAR; SLUTA ALDRIG ATT BLOGGA!!!
Hej Lotta!
Läser din blogg sedan länge men det här är första receptet jag provar! Urgott! Och bästa tipset hittills på hur man får barnen att äta soppa!!! Fast de fick en ren len variant, utan citron...
Jag tror också att vi skulle kunna bli såna goda vänner på riktigt Lotta. Passa ihop perfekt.
Du - fyndig och rolig, jag - skratta våldsamt. Du - laga vansinnigt god mat, jag - äta och oa och åa!
Jag riktigt ser det framför mig, hur fint vi skulle ha det....
kram
Onekligen en intressant jämförelse. Utveckla gärna!
Jag har sett vaniljpuder i fler av dina recept. Vad är det? Var hittar man det? Hur ser förpackningen ut? Hur smakar det jämfört med till exempel vaniljstång? Hur förhåller det sig prismässsigt mot vaniljstänger?
(Många frågor bli're ...!)
Tänk vad bra det är att använda sökfunktionen.
I kommentarerna till "Indisk potatisgryta..." hade du svarat på det mesta - liten, mörk och dyr glasburk som åtminstone finns på Coop Gröndal bland baksaker.
Nu vet jag i alla fall vad jag ska titta efter. :-)
Här är en bild på burken (i alla fall en sådan burk som jag har) som Malin har tagit: http://kortomgott.taffel.se/2008/03/02/kryddfynd-ekovanilj/
Precis den burken är det. Och ja – kryddfynd är ordet.
Tallrikarna! Var har du hittat tallrikarna?
Som jag letat, men aldrig funnit.
På Smörgåsbord, Stockholm. Efter drygt tio års letande.
Har du kontakter inom restaurang kan du handla där, men jag kan inte svära att de finns kvar. Bauscher, Germany står det under. Köp dem om du hittar dem, där eller någon annanstans. De är värda varenda krona.
Jag har letat precis överallt jag kunnat, bara hittat en liknande tallrik, på Korin i NY (skryt), men den fanns bara i ett exemplar. Dock bor jag på landsbygden, som ni ser och av mitt lokala Duka väntar jag mig inte underverk.
När jag går på restaurang vänder jag alltid på tallrikarna, och jag vet att Xantia gör en duglig av den rätta modellen.
Det återstår bara att skaffa mig försänkningar i restaurangbranschen. Då kanske jag kan få hem den där jävla griskinden jag heller inte hittar nånstans.
Jag tycker att du ska kolla in Jasper Conrans kollection för Wedgewood. Soup plate kan vara precis vad du är ute efter. Jag har ett par av de här tallrikarna själv och de är ännu vackrare än mina Bauscher (som är plattare, någonstans mellan en flat och djup tallrik och kanske inte alls vad du letar efter). Priserna på nätet ligger strax under hälften av vad de här tallrikarna kostar på NK Glas & Porslin.
http://www.wedgwood.com/GB/Tableware/_The_Designer_Room/Jasper_Conran/Ja...
Peter!
Appråpå griskinden, som lätt är värt ganska mycket besvär, så tycker jag du ska prata med Andreas Landén på collegium/hagdahls. Han brukar kunna vara väldigt hjälpsam.
Tack för tipset, Robin, jag ser redan griskinden på mitt bord.
Taffel borde fixa fram en s k "utskriftsvänlig sida" så att man kan skriva ut recepten enkelt och snyggt. Jag printar ofta recept härifrån men får ofta två extra A4-sidor med bara kommentarerna (som jag slänger direkt).
Receptet här verkar urgott! Kommer definitivt att lagas inom kort.
Jonas P, du anar nog inte hur glad och hoppfull jag blir när unga människor vill laga soppa. Heja dig!
Hej! Härlig sida du har! Jag har startat ett nytt projekt och undrar om du skulle vilja dela med dig av något av dina recept? Som jag får publicera på min webbsida? Ha en bra dag!
Är det "KIZZ" du börjat skrapa ut i soppreservagen på bild nummer två?
Apropå dolda budskap alltså ... ;)
Johanna: Det går bra om du länkar tillbaka till mig.
Stoned potato: Du är inte dum du.
Sluta blogga? När man har läsare som mina?
Det är ingen risk.
Tack hjärtat. Du gör min dag.
Mätt och belåten efter kvällens middag kan jag inte annat än tacka och bocka för också detta recept.
Jag med!
Känns detta som en dessert eller förrätt? Den blandar ju sött med morötter som kanske inte används så ofta i dessertsammanhang, hur tänker du kring detta?
Jag har ingen aning om hur det här receptet känns i någon annans mun. Här hemma åt vi soppan till middag och tyckte att det var toppen.
Jag tror dock att just jag hade blivit rätt besviken om jag fick det här till dessert. Jag är mer crème caramel-typen.
Ok, jag tänkte att det kombinerade morot med smaker som är lite annorlunda. Hoppas att mina gäster inte protesterar när de får denna soppa till förrätt! :)
Sidor