Räkbollar i chilibuljong
Stimulans, underhållning, information, ja, egentligen alla typer av intryck är förödande för kreativiteten; det är torkan, stiltjen, tystnaden och tristessen som får idéerna att flöda. Är du oinspirerad, fantasilös och oförmögen att hitta på något beror det sannolikt på att du har det för roligt, läser för många bloggar och kollar din mail för ofta. Själv har jag skaffat mig en stor kartong som jag ljudisolerat med skumgummi. När jag behöver inspiration kryper jag in i kartongen och drar igen klaffarna. Sedan sitter jag där i mörkret och ensamheten och pinas, lider och nyps. I timmar sitter jag så. När jag omöjligen kan hålla inspirationen stången längre kravlar jag ut, nu senast med en idé på en nudelsoppa med räkbollar. Räkbollarna blev fantastiska, chilibuljongen medioker. Har du något recept på en het och sötsyrlig hemkokt chilibuljong som du vill dela med dig av? Träd ut ur skuggorna och berätta.
Räkbollar i chilibuljong
Receptmakare: du och jag
Portioner: 4
Tid: 1 timme
- 500 g räkor med skal (nordhavsräkor, inte jätteräkor)
- 1/2 – 1 dl ströbröd
- 300 g skinnfri fiskfilé (hoki, abborre, gös, torsk), gärna fryst och halvtinad
- en rejäl nypa salt
- 1 äggvita
- ca 1 1/2 dl kokosgrädde (det hårda vita i en burk kokosmjölk som skiktat sig, som Santa Maria)
- 1 l hemkokt chilibuljong (HÄR KOMMER DU IN I LEKEN)
- ca 300 g nudlar, gärna japanska udon
- färska sockerärter och/eller sojabönor och/eller böngroddar
- Tina, skala och hacka räkorna grovt. Ställ svalt.
- Gör chilibuljongen. Håll den sjudande.
- Skär fisken i mindre bitar (pressa eventuellt ut överflödig vätska med händerna om fisken varit fryst) och mixa till smidig färs tillsammans med salt, ströbröd, äggvita och kokosgrädde.
- Vänd ner räkhacket i färsen. Blanda väl.
- Koka upp vatten till nudlarna.
- Ta vatten på händerna, forma små bollar och släpp försiktigt ned dem i buljongen. Sjud ca 4 minuter och ta därefter upp dem med hålslev. Koka samtidigt klart nudlarna. Låt grönsakerna koka med den sista minuten.
- Fördela nudlar, grönsaker och räkbollar i fyra skålar. Slå på buljongen och ät genast.
Kommentarer
Linn, på dig kan jag vänta hur länge som helst.
Och Marre, jag har korrigigerat receptet men det funkar utan ströbrödet också. Är det gluten du inte tål går det såklart lika bra med risnudlar eller bara grönsaker. Söt melon och salladslök är också bra i soppan.
Jag kommer aldrig på någon annan buljong än Pho när jag ska göra något asiatiskt. Kanske för att den är så förbannat god?
För hemmakok/snabbare middag kan man ju såklart bara ta lite hönsbuljong istället för att hålla på att koka delar av ett kadaver :) När man har sin buljong färdig så tänker man "oh vad god den är". Sen smakar man av med soya och fisksås och ser palmerna och den klibbiga luften och vita stränder.. Underbart!
Att tillaga fiskbullar med ströbröd har jag ingen erfarenhet av. Och ströbröd? Borde det inte ha varit rivebröd? Antager att brödet kan ge en porösare konsistens.
Dock har jag erfa av gäddpate/queneller.
Där gäller i ordning
-iskall mald färs
+ salt och blanda (saltet binder vätska)
+ äggvita, blanda
+ iskall grädde/kokosmjölk - blanda den etappvis
Gissar att rivebrödet kan/bör tillsättas innan grädden.
Lycka till!
Chilibuljong i'm on it! Blir ett test i middagsklubben på lördag. Kan vi vänta tills dess?
Tack you lovely.
Jag är mest februari-sur för den förlupna nudeln som försöker smita över kanten. Photoshoppa bort den gynnaren. Genast!
Icke. Den ska vara där så att alla kan se hur mänsklig jag är.
Ser gott ut - trots nudeln. Hoki är jag dock inte med på. En lömsk typ av fisk.
Var kommer ströbrödet in? Jag gissar att det skall blandas med räk- och fiskmixet men jag skall ändå prova att göra utan. Kan inte äta ströbröd.
Ok, då ska jag prova igen och hoppas på spänstiga moln nästa gång för smaken var verkligen jättegod.
Jag vet att jag hade i äggvitan men min amatörgissning är att det har med graden av hur fryst fisken är? Min fisk var väldigt kall...
/Jenny
Att fisken är kall är bara bra, ju kallare desto bättre. Det kan vara mängden kokosgrädde som ställer till det – kanske måste man minska på mängden när bollarna ska bokas jämfört med när de ska stekas. Hur som helst är allt mitt fel. Även om syftet var gott.
Kommentarsfältet, menade jag. Har tydligen termtorka också.
Tänkte äntra dokumentarfältet för att berätta hur glad jag blir av nudeln som hänger över kanten och upptäckte att denna nudel redan skaffat sig två läger! Jag är för! Tack också för en mycket logisk förklaring till idétorka. Ha en frodig helg!
Någon chilibuljong har jag ICKE! Men jag ska testa din & se vad jag tycker.
Välkommen hit!
Jag har inte lyckats med någon egen buljongen än, men några här i kommentatorsfältet har ett par olika förslag. Kolla t ex Linn (du kan klicka på hennes namn och ta dig vidare till hennes utmärkta blogg den vägen).
Lite kycklingkadaver, ingefära, röd chili(små), vitlök, citrongräs. Vatten. Koka. Blir stark och syrlig. Så får man ju salta sen också, typ fisksås.
förlåt en ny läsare men jag fattar inte detta med buljongen - finns ett recept på sådan ngn annanstans på bloggen? "P. 2: gör chilibuljongen" = ?
Ånej! Jag har nu en kastrull full av fisk- och räkgröt. Bollarna upplöstes efter någon minut i buljongen. Vad har jag gjort fel?
/Jenny
Glömde skriva att gröten är väldigt god, men inte så kul att servera.
Jag pressade i lite Lime i smeten. Kan det vara boven i dramat?
/Jenny
Jenny: Diskussioner under detta inlägg kanske kan ge ledtrådar till svar.
http://hemmafru.taffel.se/2010/10/13/fiskkakor-med-kokosgradde-och-rakor/
Åh nej! Skandal!
Jag har gjort den här soppan ganska många gånger, nu senast som en av fem rätter till närmare hundra personer, och det gick bra trots att det var lite si och så med mätandet framåt upploppet – alla bollar höll. Sedan skulle jag upprepa succén när jag hade mamma och pappa på middag och inträffade istället precis den gröt du beskriver. Då tänkte jag att jag måste ha glömt äggvitan men nu blir jag osäker.
Jag tror inte att det är limen som spökar (gör du Örjan?). Allvarligt talat fattar jag inte riktigt varför det blir så olika resultat. Jag har provat på alla föreslagna fisksorter, på två olika sorters kokosgrädde, i flera olika typer av buljong. Resultatet skiljer sig lite beroende på – ibland har bollarna svällt upp som små spänstiga moln, ibland inte, och ibland kan de tydligen spricka och falla sönder helt och hållet.
Den typen av opålitlighet är ju inte vad jag kallar ett bra recept. Dessvärre måste jag ändå säga att när de håller så gillar jag de här bollarna ännu mer än fiskkakorna.
Har ingen kunskap ang limens ev påverkan. En fråga för matmplekyl-mästarna?
Chilbuljong... borde det inte gå att fuska med en grund av höna på flaska eller tärning, koka med lite chili, ingefära och någon rotfrukt. Om man har någon chilipasta/sås (asientyp) av något slag, skadar väl inte det.... eller finns det inte bra grund att köpa?
Mission completed!
Jag blev nöjd, gästerna likaså, men ett tips kan vara att värma skålarna/tallrikarna i mikron innan du lägger i allt, så att värmen på buljongen hålls varm längre.
Hade du de överblivna räkskalen som bas i din chilibuljong? Som till en skaldjursfond, typ. Det funkar upperligt med chiliflakes, purjo, citron och annat i.
Nej det hade jag i och för sig inte. Det kunde jag ha gjort förstås. Grejen är att jag nästan hatar att göra just fond på räkskal. Jag är inte speciellt känslig för dofter men just räkskal som rostas i ugn har jag svårt för, så när jag gör det så gör jag massor och fryser in.
Men det här låter ju gott. Det kanske är värt det? Det låter onekligen så.
Du har så rätt att lukten (för det är ingen doft) inte är så angenäm, men jag tycker nog ändå att det var det!
Och att inte koka fonden som "vanlig" räkbuljong när man fräser och har sig med tomat och vin m.m. gjorde faktiskt lukten lite mindre påtaglig.
Sedan är ju sådan fond också god, men som du säger kanske det är mer värt att man gör det nån gång, kanske gärna utomhus om man har tillgång till gasol eller liknande, och fryser in.
Sidor